Musulmonų brolijos politinio sparno – Laisvės ir teisingumo partijos – pirmininko pavaduotojas Essamas el-Erianas taip bandė nuraminti audrą, kilusią dėl komentarų, išsakytų per interviu praeitą savaitę - jis pakvietė Egipte gimusius žydus grįžti į savo šalį.

Per interviu Saudo Arabijai palankiam dienraščiui „Al-Sharq al-Awsat“ E. el-Erianas pareiškė, jog „sionistų ideologija“ žlugo ir „Palestinos okupantai“ privalo pasitraukti ir užleisti vieną grįžtantiems palestiniečiams.

„Istorinę Palestiną okupavę žydai – kliūtis palestiniečių teisei grįžti į namus“, - sakė politikas.

„Visi, numatantys ateitį, supranta, jog šiam projektui daugų daugiausia liko dešimtmetis, gal net mažiau nei dešimtmetis. Viliamės, jog Palestinos žmonės galės grįžti namo“, - kalbėjo E. el-Erianas ir pridūrė, jog naujoje Palestinos valstybėje gyvens musulmonai, krikščionys, žydai ir kiti.

Praktiškai dauguma Egipto žydų bendruomenės, kadaise apėmusios daugiau nei 80 tūkst. žmonių, po Izraelio ir Egipto karų 1948, 1956 ir 1967 metais iš šalies išvyko, daugiausia į Izraelį. Naujoje Egipto konstitucijoje judaizmui suteikiamos tokios pat teisės kaip islamui ir krikščionybei. Musulmonų brolija, nepaisant ne itin šlovingos antisemitizmo istorijos, dabar primygtinai tvirtina, jog jos priešas – sionistų režimas, o ne patys žydai.

Egipto prezidento santykiai su Izraeliu gana sudėtingi – M. Mursi atsisako oficialiai pripažinti Izraelio valstybę, net jos pavadinimą. Tačiau prezidentas yra ne kartą sakęs, jog išlaikys Egipto santykius su Izraeliu ir netgi atliko svarbų vaidmenį lapkritį vykusiose „Hamas“ ir Izraelio taikos derybose. Islamistai dėl tokio elgesio Musulmonų brolijos atstovus kelis kartus yra pavadinę „Amerikos pastumdėliais“.

Nors E. el-Erianas išlieka įtakingu patarėju, tiek jis, tiek M. Mursi atstovas spaudai tvirtina, jog naujausias jo komentaras tebuvo asmeninė nuomonė.

Nepaisant to, tokie komentarai dar kartą įrodė, jog Musulmonų brolijai nesvetimas antisemitizmas, kurį be skrupulų toleruoja Egipto žiniasklaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (276)