Antradienį kalbėdamas prieš vyriausybės posėdį M. Morawieckis sakė: „Tikiuosi, kad šiandien po diskusijų priimsime nutarimą, iš kurio Lenkijos ūkininkams bus visiškai aišku, kad mes pratęsime embargą nepriklausomai nuo Europos Komisijos sprendimo“.

Jis pridūrė, kad Lenkijos vyriausybė „negali sutikti, jog visa Lenkijos rinka būtų sutrikdyta dėl nekontroliuojamo prekių importo iš Ukrainos“.

„Noriu patikinti visą Lenkijos kaimiškąją dalį, kad mes tikrai ginsime Lenkijos ūkininkus ir po rugsėjo 15 dienos importo draudimas galios“, – sakė M. Morawieckis.

Ukrainos reakcija


RBK-Ukraina“ rašo, kad Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis pažymėjo, jog jo šalis, nepaisant karo ir Rusijos blokuojamų uostų, laikosi įsipareigojimų pagal Asociacijos sutartį su ES ir Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles.

„Neturime ir neturėjome jokio tikslo pakenkti Lenkijos ūkininkams. Labai vertiname lenkų tautos ir lenkų šeimų palaikymą! Tačiau pažeidus prekybos teisę priešrinkiminio politinio populizmo interesais, Ukraina bus priversta kreiptis į PPO arbitražą dėl žalos atlyginimo už Bendrojo susitarimo dėl muitų tarifų ir prekybos (GATT) pažeidimą“, – rašė jis.

Ukrainietiškų grūdų importo draudimas


Gegužės mėnesį ES leido penkioms su Ukraina besiribojančioms šalims uždrausti parduoti ukrainietiškus kviečius, kukurūzus, rapsų ir saulėgrąžų sėklas vidaus rinkoje. Kartu buvo leista tokius krovinius gabenti tranzitu eksportui į kitas šalis. Draudimas turėjo nustoti galios rugsėjo 15 dieną.

Rugsėjo pradžioje Lenkija, Bulgarija, Vengrija, Rumunija ir Slovakija pasisakė už tai, kad draudimas importuoti ukrainietiškus grūdus į šias šalis būtų pratęstas iki metų pabaigos.

Pirmadienį M. Morawieckis pareiškė, kad Lenkija neketina atšaukti žemės ūkio produktų importo iš Ukrainos draudimo, nepaisant to, kokį sprendimą priims Briuselis.

„RBK-Ukraina“ primena, kad Ukraina ir dauguma Europos šalių nepritaria grūdų importo embargo pratęsimui.

„Mūsų draugai ukrainiečiai turėtų suprasti“


Pasak Lenkijos naujienų agentūros PAP, grūdų importo draudimas buvo įvestas dėl ūkininkų skundų, kurie teigė, kad dėl Ukrainos žemės ūkio produktų pertekliaus sumažėjo kainos ir jiems tapo sunku parduoti savo maisto produktus. Importo draudimas tapo retu trinties šaltiniu šiaip jau tvirtuose Ukrainos ir Lenkijos santykiuose.

Anksčiau antradienį Lenkijos žemės ūkio ministras Robertas Telusas pareiškė, kad jo ministerija rekomenduoja Vyriausybei priimti nutarimą, kuriuo būtų patvirtinta, kad po rugsėjo 15 dienos ukrainietiški grūdai nepateks į Lenkiją, tačiau jų tranzitas tęsis kaip ir anksčiau.

Vėliau, kalbėdamas vyriausybės posėdyje, vicepremjeras ir valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ lyderis Jaroslawas Kaczynskis, sakė: „Mes esame pasirengę paremti Ukrainą per karą, per atstatymą... bet kartu turime nepamiršti apie savo piliečius, žemės ūkį ir kaimą. Mūsų draugai ukrainiečiai turėtų tai suprasti“.