Demokratų partijai (DP) priklausantis Čimedijinas Saichanbilegas buvo didžiule persvara išrinktas per balsavimą, kurį boikotavo opozicinė Mongolijos liaudies partija (MPP).

Išėjimo prie jūros neturinti Mongolija pastaraisiais metais išgyveno neprilygstamą augimą, kurio pikas buvo 17,5 proc. 2011 metais ir kurį skatino išteklių, daugiausia – anglių, vario ir geležies rūdos, eksporto bumas.

Tačiau prekių kainų kolapsas ekonomikos augimą sumažino iki 5,3 proc. pirmąjį šių metų pusmetį – šaliai susiduriant su didėjančia infliacija ir valiutos vertės kritimu.

Mongolijos parlamentas anksčiau šį mėnesį nubalsavo už DP lyderio Norovyno Altanchujago atleidimą, nes jis buvo apkaltintas nepotizmu ir nesugebėjimu spręsti didėjančių ekonomikos problemų.

Kai kurie stebėtojai tikėjosi, kad DP ir pagrindinė opozicija suformuos „didžiąją koaliciją“. Tačiau MPP anksčiau šią savaitę balsavo už nepritarimą dabartinio ministrų kabineto sekretoriaus Č.Saichanbilego paskyrimui. Jie kritikavo jį dėl priklausymo ankstesnei vadovybei, kuriai valdant Mongolijos augimas sulėtėjo.

Už Č.Saichanbilego paskyrimą balsavo 42 iš 44 balsavime dalyvavusių deputatų, penktadienį savo oficialioje interneto svetainėje paskelbė parlamentas.

1969-aisiais gimęs Č.Saichanbilegas priklauso jaunesniajai demokratų politikų kartai, yra baigęs George'o Washingtono universitetą.

Mongolija, kuri dešimtmečius buvo griežtai kontroliuojama sovietų satelitė, komunizmo nusikratė beveik prieš ketvirtį amžiaus.