Kaip rašo laikraštis, raketa buvo pradėta gabenti pirmadienį ir buvo pervežama tik naktį, kad būtų išvengta sekimo.

Pietų Korėjos gynybos ministerija anksčiau pirmadienį įspėjo, kad Šiaurės Korėja yra pasiruošusi paleisti tarpžemyninę balistinę raketą bet kuriuo metu.

Kim Jong Unas „maldauja“ karo

Tuo metu JAV atstovė JT Saugumo Taryboje Nikki Haley skubiai sušauktame posėdyje pirmadienį sakė, kad „tik griežčiausios sankcijos įgalins mus išspręsti šią problemą diplomatiškai“.

N. Haley pareiškė, kad Kinijos pasiūlymas įšaldyti Pchenjano branduolinę ir raketinę programas mainais į bendrų kasmetinių Seulo ir Vašingtono karinių pratybų nutraukimą yra „įžeidžiantis“.

„Kai neaiškus režimas turi į jus nukreiptą branduolinį ginklą ir ICBM (tarpžemyninę balistinę raketą), juk nesiimate veiksmų sumažinti savo apsaugą. Niekas to nedarytų. Mes tikrai nedarysime“, – teigė ji.

Ji taip pat pridūrė, jog Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno veiksmai rodo, jog jis tiesiog „maldauja karo“.

V. Putinas - prieš sankcijas

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad sankcijos prieš Šiaurės Korėją yra neveiksmingos.

„Juk jie (Šiaurės Korėjoje) valgys žolę, bet neatsisakys šios (branduolinės) programos, jeigu nesijaus saugūs“, - pasakė V. Putinas, pabrėždamas, kad vienintelis būdas išspręsti problemas su šia šalimi - dialogas.

„Įžeidžiamas pasiūlymas“

Du liepos mėnesį atlikti tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) bandymai, regis, pademonstravo, kad Pchenjanas įgijo galimybių smogti didelei JAV žemyninės teritorijos daliai.

Kinijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Liu Jieyi perspėjo, kad krizė aštrėja, ir akcentavo dialogo bei diplomatinio sprendimo būtinybę.

Kinija niekada neleis sumaišties ir karo (Korėjos) pusiasalyje“, – pareiškė jis .

Liu Jieyi paragino šalis sutikti su Kinijos ir Rusijos planu, kuriuo Šiaurės Korėja raginama įšaldyti savo raketų ir branduolinius bandymus, o JAV ir Pietų Korėja – sustabdyti bendras karines pratybas.

N. Haley šį pasiūlymą atmetė kaip „įžeidžiamą“.

„Kai priešiškas režimas turi į jus nukreiptą branduolinį ginklą ir ICBM, juk nesiimate veiksmų sumažinti savo apsaugą. Niekas to nedarytų. Mes tikrai nedarysime“, – teigė ji.

Rusija sakė, kad išstudijuos naujus JAV pasiūlymus dėl sankcijų, bet vėl pabrėžė, kad vien tokiomis priemonėmis krizės negalima išspręsti.

„Tai nėra būdas susodinti šalis prie stalo siekti politinio sprendimo“, – sakė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Po pirmojo Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo 2006 metais JT Saugumo Taryba įvedė jau septynis sankcijų Pchenjanui paketus, bet jis nuolat rasdavo būdų apeiti šias priemones.

Tačiau naujausiomis rezoliucijomis buvo nusitaikyta į ekonomiką, svarbius eksporto sektorius, tokius, kaip anglių eksportas, iš kurių režimas gauna tvirtos valiutos.