„Rugpjūčio 30 dieną, apie 14.40 val. (Baltarusijos ir Lietuvos laiku), prie Nepriklausomybės aikštės Minske minia žmonių užpuolė milicijos automobilį ir jį apgadino. Specialiajam transportui ir jame buvusiems pareigūnams buvo pavesti užtikrinti viešosios tvarkos apsaugą nesankcionuotų masinių renginių metu“, – pareiškė O. Čemodanova.

Oficiali VRM atstovė teigė, kad „piktadariai po ranka pasitaikiusiais objektais sudaužė priekinį automobilio stiklą, taip pat apgadino jo šonus“.

„Šiuo metu trys asmenys sulaikyti ir nuvežti į sostinės Lenino rajono vidaus reikalų valdybos skyrių“, – pažymėjo O. Čemodanova.

Pasak jos, tarp sulaikytųjų yra futbolo treneris, gimęs 1986 metais, ir garsaus futbolo klubo sirgalių judėjimo narys, gimęs 1993 metai, o abu vyrai ne kartą buvo patraukti administracinėn atsakomybėn.

„Apie dar vieną 1978 metais gimusį asmenį yra žinoma, kad jis anksčiau buvo teistas ir taip pat ne kartą buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn. Visi jie yra Minsko gyventojai. Vienas iš sulaikytųjų buvo apsvaigęs nuo alkoholio“, – teigė O. Čemodanova.

„Atliekamas patikrinimas, nustatomi kiti susiję asmenys. Bus atliktas teisinis sulaikytųjų veiksmų įvertinimas“, pažymėjo oficiali VRM atstovė.

Sekmadienį Minske kelios dešimtys tūkstančių žmonių susirinko į mitingą, reikalaudami šalies prezidento Aleksandro Lukašenkos atsistatydinti.

Atnaujinta 17.14 val.

Baltarusijos VRM: per protestą Minske jau sulaikyti 125 žmonės

Dėl dalyvavimo sekmadienį Minske surengtoje nesankcionuotoje protesto akcijoje iki 16 val. vietos laiku buvo sulaikyti 125 žmonės, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos atstovė.

„Iki 16 valandos Minske sulaikyti 125 piliečiai, kurių atžvilgiu pradėtas administracinis procesas dėl dalyvavimo nesankcionuotuose masiniuose renginiuose“, – sakė atstovė.

Pasak jos, „vidaus reikalų struktūrų darbuotojai taikė būtinas tvarkos palaikymo ir visuomenės saugumo užtikrinimo priemones“, buvo „panaudota speciali technika ir specialiosios priemonės“.

Taip pat pranešta, kad Minsko Nepriklausomybės prospekte, kuriuo sekmadienį ėjo opozicijos „Taikos ir nepriklausomybės žygio“ dalyviai, atnaujintas eismas, vėl dirba visos metropoliteno stotys. Kaip pranešė „Interfax“ korespondentas, demonstrantai pasitraukė iš prospekto ir eina prie stelos „Minskas – miestas didvyris“ Nugalėtojų prospekte, kur renkasi pagrindinė protestuotojų minia.

Iš ten tūkstančiai žmonių jau pajudėjo Nepriklausomybės rūmų – prezidento Aliaksandro Lukašenkos rezidencijos Valstybinės vėliavos aikštėje – link. Rezidenciją saugo du šarvuotieji transporteriai.

Nepriklausomi ekspertai anksčiau apskaičiavo, kad „Taikos ir nepriklausomybės žygyje“ dalyvauja daugiau kaip 100 tūkst. žmonių. Panašus dalyvių skaičius buvo ir per analogišką akciją praėjusį sekmadienį.

Tuo tarpu visos Minsko metropoliteno stotys, kurios anksčiau sekmadienį buvo uždarytos dėl masinės protesto akcijos miesto centre, 15 val. 50 min. vėl buvo atvertos keleiviams, pranešė metropolitenas per savo „Telegram“ kanalą.

Atnaujinta 16.09 val.

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį susirinko Minsko centre į nesankcionuotą opozicijos „Taikos ir nepriklausomybės žygį“.

Kaip pranešė liudininkai, žmonės užpildė Nepriklausomybės prospekto ir Nugalėtojų prospekto šaligatvius ir važiuojamąją dalį. Papildomos žmonių kolonos eina nuo Niamihos pusės.

Daug protestuotojų juda Spalio aikštės rajone.

Daug kas atėjo su vaikais. Žmonės skanduoja „Tegyvuoja Baltarusija!“. Kolona neša 7 m ilgio opozicijos naudojamą baltos ir raudonos spalvų vėliavą ir tris Minsko automobilių gamyklos (MAZ) vėliavas.

Tuo pačiu protestuotojai praleidžia skubių tarnybų techniką. Minia važiuojamojoje dalyje prasiskiria ir praleidžia greitosios pagalbos automobilius.

To metu pirmosios protestuotojų kolonos pasiekė stelą „Minskas – miestas didvyris“, kurią supa kariškiai.

Žmonės prieina prie karių ir skanduoja: „Tu prisiekei!“

Pradeda rinktis protesto dalyviai

Minsko centre pradeda rinktis nesankcionuoto opozicinio „Taikos ir nepriklausomybės žygio“ dalyviai.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, Minsko miegamųjų rajonų gyventojai formuoja kolonas prie metropoliteno stočių ir tuomet pėstute keliauja į sostinės centrą. Įvairaus amžiaus protestuotojai neša baltos ir raudonos spalvų vėliavas, plakatus. Daug žmonių eina su vaikais.


Pirmos protestuotojų grupės jau pasiekė miesto centrą. Kadangi Nepriklausomybės aikštė buvo uždaryta, žmonės renkasi to paties pavadinimo prospekte ir gretimose gatvėse. Protestuotojų kolonos užima šaligatvius visame prospekte.

Vietos žiniasklaidos duomenimis, Minsko traktorių gamyklos (MTZ) darbuotojų kolona ir palaikymo grupė su vėliavomis bei dainomis eina Partizanų prospektu centro link. Žmonės skanduoja „Tegyvuoja Baltarusija!“, jiems signalizuoja automobilių vairuotojai. Koloną sudaro keli šimtai žmonių.

Iš vieno mikrorajono išžygiavo kolona su vėliavomis, pranešė portalas tut.by.

Leidinio „Naša Niva“ duomenimis, aktyvistų grupė renkasi prie metropoliteno stoties „Uschod“, ketindama vėliau eiti į centrą, o tut.by paskelbė, kad žmonės taip pat renkasi Dzeržinskio prospekte prie metro stoties „Michalova“, kur skanduoja „Tegyvuoja Baltarusija!“.

Liudininkai - prasidėjo sulaikymai


Baltarusijos jėgos struktūrų pareigūnai pradėjo protestuotojų sulaikymus Minsko centre, praneša liudininkai ir vietos žiniasklaida.

Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, „Taikos ir nepriklausomybės žygio“ dalyviai pradėjo rinktis prie Minsko viešbučio Nepriklausomybės prospekte. Tačiau prie jų privažiavo šeši furgonai sulaikytiesiems vežti ir milicija ėmė sulaikyti žmones.


Pati Nepriklausomybės aikštė buvo uždaryta.

Areštai vyksta protestuotojams šaukiant „Gėda!“ ir pro šalį važiuojančių automobilių vairuotojams spaudžiant garso signalus.

Furgonai sulaikytiesiems vežti greitai užpildomi žmonėmis ir skubiai išvažiuoja iš aikštės.

Dešimtys sulaikytųjų


Baltarusijos riaušių policija sekmadienį per naujausią masinę opozicijos demonstraciją prieš ginčijamą Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą prezidentu jau sulaikė dešimtis protestuotojų, praneša agentūros AFP žurnalistas.

Pasak liudininkų, protestuotojai taip pat žygiavo Spalio aikštės kryptimi, o saugumo pajėgos juos apsupo netoli KGB pastato. Toliau eismas prospektu link Spalio aikštės yra užblokuotas.

Kiek vėliau žmonių, kurie šaukė „Tai mūsų miestas!“, kolona patraukė nuo Minsko viešbučio Spalio aikštės link.

Kaip pranešė portalas tut.by, priešais KGB pastatą sustojo mikroautobusas. Žmonėms civiliais drabužiais bandant sulaikyti kelis vaikinus, kilo susistumdymas. Protestuotojai reikalavo paleisti vaikinus, ėmė siūbuoti mikroautobusą ir šaukti „Išleisk!“.

Toliau eismas prospektu link Spalio aikštės yra užblokuotas.

Protestuotojai skanduoja: „Išeik!“

Masiškai atvyksta OMON pareigūnai


Aplink Nepriklausomybės aikštę sustiprintos saugumo priemonės, pasitelktos didelės milicijos pajėgos.

Liudininkai praneša, kad į aplinkines gatves suvažiuoja vis daugiau OMON'o sunkvežimių.

Taip pat sustiprintas prezidento administracijos saugumas.

Tuo metu Nepriklausomybės prospekte, žiniasklaidos duomenimis, jau susirinko keli tūkstančiai žmonių. Daug žmonių yra ir Karlo Markso gatvėje, kur taip pat blokuotas judėjimas, jėgos struktūrų pareigūnai neleidžia demonstrantų prezidento administracijos link.

Šiuo metu protestuotojų kolona juda prospekto važiuojamąja dalimi ir šaligatviais Spalio aikštės link.

Eismui uždarytu Nepriklausomybės prospektu pasitikti protestuotojų važiuoja specialioji technika, įskaitant vandens patrankas, taip pat sustiprintos OMON'o grupės su skydais ir guminėmis lazdomis.

Sunkvežimiai su jėgos struktūrų darbuotojais stoja Dzeržinskio skvere priešais KGB pastatą. Visus kiemus šalia prospekto uždarė kariškiai.

OMON'ui pasirodžius Lenino gatvėje žmonės išsiskirstė po gretimus kiemus.

Dalis demonstrantų pasuko Nepriklausomybės rūmų link, ten įsikūrusi prezidento rezidencija Minske.

Opozicijos kanalai platformoje „Telegram“ paragino protestuotojus pakeisti maršrutą ir pasukti prezidento rezidencijos link, kad „paliktų dovanų [Aliaksandrui] Lukašenkai“, sekmadienį mininčiam 66-ąjį gimtadienį.

Netoli Nepriklausomybės aikštės vyko nedidelė akcija. Kaip pranešė „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), merginos tautiniais kostiumais skambant baltarusiškoms dainoms „išrideno moliūgus“ – pagal baltarusių liaudies paprotį dėl to, kaip pasitikti nepageidaujamą jaunikį.


Tuo metu prie stelos „Minskas – miestas didvyris“ buvo dislokuoti keli kariniai daliniai.

Dpa reporterio teigimu, Nepriklausomybės aikštė Minsko centre užtverta ir saugoma saugumo pajėgų.

Gyventojai socialiniuose tinkluose dalinasi vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota karinė technika.

Vidaus reikalų ministerija įspėjo piliečius nedalyvauti nesankcionuotame mitinge ir pagrasino smurtu.

Demokratijos šalininkai ignoravo grasinimus ir teigė, kad sekmadienį, A. Lukašenkai minint 66-ąjį gimtadienį, jis turėtų pamatyti, kad žmonės yra prieš jį ir jo laikas valdžioje, kurioje praleido pastaruosius 26 metus, baigiasi.

Planuojamos protesto demonstracijos šūkis yra „Už taiką ir nepriklausomybę“.

Išvakarėse Baltarusijos sostinėje vyko Moterų solidarumo maršas. Žiniasklaidos vertinimu, apie 5 val. trukusioje akcijoje dalyvavo maždaug 10 tūkst. žmonių, pranešta apie sulaikymus.

Baltarusijoje jau daugiau beveik tris savaites tęsiasi masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Oficialiai rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, kuris šiame poste dirba nuo 1994 metų.

Pagal CRK patvirtintus skaičius, A. Lukašenka gavo 80,1 proc., o jo pagrindinė varžovė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc. balsų. Opozicija ir Vakarų šalys tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti.

Opozicija šį mėnesį jau surengė dvi dideles demonstracijas bei paragino sekmadienį surengti dar vieną plataus masto protestą.