Po kelių savaičių, kai netvirtas ugnies nutraukimas nepaisant pavienių susirėmimų, regis, didele dalimi laikėsi, per vos 48 valandas žuvusių karių skaičius padidėjo iki devynių.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka savaitgalį pakartojo raginimą atsiųsti tarptautinius taikdarius, kad jie padėtų užbaigti konfliktą.

„Deja, šiandien žuvo šeši Ukrainos kariai“, – sekmadienį sakė armijos atstovas Oleksandras Motuzianykas.

Keturi kariai žuvo, kai jų transporto priemonė buvo apšaudyta raketomis ant tilto netoli vyriausybinių pajėgų kontroliuojamo Ščastios kaimo, netoli separatistų bastiono Luhansko šalies šiaurės rytuose.

Ukrainos pareigūnai sakė, kad sukilėlių raketa pataikė į tiltą, kuris buvo užminuotas, tad sprogo virtinė minų ir, tuo, pačiu, transporto priemonė.

„Tai buvo mūsų minos. Tai prieštankinės minos, kurias mūsų kariai ten padėjo dėl apsaugos“, – sakė O.Motuzianykas.

Du kiti kariai žuvo prieštankinei minai sprogus už kelių kilometrų nuo vyriausybinių pajėgų kontroliuojamo Mariupolio uostamiesčio šalies pietryčiuose, pridūrė atstovas.

Be to, šeštadienį vyriausybė pranešė apie trijų kitų karių žūtį – pirmus tokius incidentus per beveik savaitę.

Donecke apšaudytas prorusiškų sukilėlių automobilis

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos gynybos ministro atstovas Eduardas Basurinas pirmadienį pranešė, kad Ukrainos pajėgos Širokino gyvenvietėje Rytų Ukrainoje apšaudė automobilį su sukilėliais.

„Šiandien 5 val. ryte DLR karius gabenęs automobilis buvo apšaudytas iš kulkosvaidžio. Sužeisti du žmonės“, - cituojamas E. Basurinas.

Kaip skelbia DLR, po apšaudymo sprogo automobilių degalų bakas, dėl to sukilėliai patyrė vidutinio laipsnio nudegimus. E. Basurinas taip pat pranešė, kad į Širokiną jau išsirengė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misija.

Rytų Ukrainoje nuo vasario galioja paliaubos, pasiektos tarpininkaujant Rusijai, Vokietija ir Prancūzijai, tačiau jos vis pažeidinėjamos.

DELFI primena, kad šiandien minimos karo Ukrainoje metinės – 2014 m. balandžio mėn. 6 d. prasidėjo karas Donbase tarp Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir prorusiškųjų separatistų, kai pastarieji užėmė Donecko regioninės administracijos pastatą ir Ukrainos saugumo tarnybos skyrių Luhanske.

Konfliktas tarp prorusiškų separatistų ir vyriausybės pajėgų Ukrainos rytose pareikalavo daugiau kaip 6 tūkstančius gyvybių.

Pirmadienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė neprieštaraujantis referendumui, kuris suteiktų daugiau galių neramiesiems regionams, kuriuose jau ilgiau kaip metai nesiliauja karas.

Jam prasidėjus, protestuojantieji rytuose reikalavo, kad jų regionams būtų suteikta daugiau autonomijos. Anuomet Ukrainos vyriausybė tokius reikalavimus atmetė.

Šį pirmadienį P.Porošenka priėmė parlamento komisiją, rengiančią pagrindinio šalies įstatymo pataisas. Per televizija transliuotame pasitarime prezidentas pasakė, kad, jeigu komisija nuspręs, jog tokio balsavimo reikia, jis nestosiąs skersai kelio referendumui.