Išsiųsti užsieniečius namo – politiškai patraukli, tačiau realybė kitokia: šis žingsnis nepraktiškas, abejotinos teisėtumo bei pakenktų pačiai Didžiajai Britanijai, sako Europos reformų centro atstovai.

Jeigu Theresos May vyriausybė nuspręstų tirti kiekvieną atvykėlį iš Europos Sąjungos, ar jis atitinka Vidaus reikalų ministerijos tvarką (nustatytą tada, kai ministerijai vadovavo T. May), šis procesas, apytiksliais skaičiavimais, užtruktų apie 140 metų.

"Tiek prireiktų vien biurokratiniams veiksmams, būtiniems identifikuoti ir išsiųsti ES migrantus“‘, – sako centro mokslininkai Camino Mortera-Martinezas ir Johnas Springfordas.

Be to, šiuo metu į JK atvykstantys europiečiai nefiksuojami jokiose duomenų bazėse, todėl neaišku, kiek laiko jie yra šalyje: tokiu atveju strigtų ir sprendimas deportuoti tik tuos, kurie atvyko po birželio 23-iosios, šalies pasitraukimą iš ES numačiusio referendumo.

Na, o identifikacija pagal nacionalinio draudimo numerį, kažin ar irgi gelbėtų – greičiau tai tik išplėstų juodąją rinką, mano minėti mokslininkai.

„Žmonės tiesiog imtų dirbti nelegaliai“, – mano jie.

Premjerę T. May „Brexit“ šalininkai spaudžia nustatyti datą, po kurios į šalį atvykę europiečiai neturėtų teisės ilgiau likti šalyje. Kol kas iki to neprieita.