Irakas dažnai yra kritikuojamas dėl žiniasklaidos laisvės suvaržymų ir daugybės neištirtų žurnalistų nužudymų.

Tačiau naujausia kilusi smurto banga prieš žurnalistus Mosule, kur sekmadienį ginkluoti užpuolikai nušovė televizijos „Al Mosuliyah“ laidų vedėją, yra didžiausia per keletą pastarųjų metų.

Nawras al Nuaimi (Nauras al Nuaimi) buvo nužudyta netoli savo namų Mosulo mieste, nurodė televizijos stotis „Al Mosuliyah“.

„Po žudynių, kurios palietė ne vieną mano kolegą, turėjau pakeisti gyvenamąją vietą Mosule ir likti savo namuose, niekur neišeidamas“, – pasakojo 30-metis žurnalistas Salimas Fadhelis.

„Mano kolegos su šeimomis išvyko iš Mosulo į Kurdistano rajoną arba visai iš Irako“, – pasakojo S. Fadhelis, kalbėdamas apie autonominį trijų provincijų regioną Šiaurės Irake, kur tokie išpuoliai pasitaiko gana retai.

„Mosule sklando gandai, kad ginkluotos grupuotės paskelbė sąrašą 40 žurnalistų, kuriuos žada sunaikinti“, – pridūrė jis.

N.Nuaimi tapo šešta Irake nužudyta žurnaliste nuo spalio mėnesio ir penkta auka Mosule.

Lapkričio mėnesį šiame mieste buvo nušautas krikščionių žurnalistas Alaa Edwaras (Ala Edvaras) , dirbęs televizijos stotyje „Nieveh al-Ghad“.

„Al Mosuliyah“ operatorius Basharas Abdulqaderas Najmas ir du televizijos „Sharqiya“ darbuotojai – korespondentas Mohammedas Karimas al-Badrani (Mohamedas Karimas Badranis) ir operatorius Mohammedas Ghanemas (Mohamedas Hanemas) – buvo nužudyti Mosule spalį.

Ninevijos provincijos sostinė Mosulas yra vienas pavojingiausių miestų Irake, kovotojai jame dažnai rengia išpuolius ir reketuoja parduotuvių savininkus.

Irakas dažnai susilaukia žiniasklaidos teise ginančių organizacijų kritikos.

„Daugelis Irako žurnalistų nuolat patiria grasinimus, pasikėsinimus nužudyti, prieš juos vykdomi išpuoliai, jie susiduria su sunkumais gaudami reikiamus leidimus, konfiskuojama jų įranga“, – anksčiau šiais metais paskelbė žurnalistų teises ginanti organizacija „Reporters Sans Frontieres“ (RSF, „ Žurnalistai be sienų“).

Dar vienas žurnalistas Kawa Ahmedas Germyani (Kava Ahmedas Germijanis) buvo nušautas šį mėnesį Irako Kurdistano regione.

Po jo nužudymo RSF pareiškė esanti „sunerimusi dėl labai pavojingų žurnalistų darbo sąlygų Irako Kurdistane ir likusioje Irako dalyje, ir dėl nebaudžiamumo, kurio mėgaujasi užpuolikai ir žudikai“

Irako žurnalistų teises ginančios organizacijos atstovė Mosule Ban al Obaidi (Ban Obaidi) sakė, kad apsiribojama tokių išpuolių arba pažeidimų pasmerkimu, nes trūksta „atitinkamų vyriausybės agentūrų susidomėjimo“.

„Ninevijos provincijoje nežinomi užpuolikai nuo 2003 metų nužudė 50 žurnalistų arba žiniasklaidos darbuotojų“, dar daugiau jų buvo sužeista arba suluošinta, sakė ji.

Apginti negali

„Mus stulbina saugumo pajėgų ir vietos valdžios silpnumas. Atrodo, kad jie yra bejėgiai prieš žudymus, išpuolius prieš žurnalistus, o jie nepajudina nė piršto“, – sakė S.Fadhelis.

Pareigūnai turėtų „bent jau suimti tuos, kurie vykdo tas žudynes, surasti tuos, kurie yra už juos atsakingi“, – kalbėjo jis.

Ninevijos provincijos tarybos kultūros komiteto narys Adhawi al-Suaibas (Adhaivis Suaibas) pripažino, kad pareigūnai negali jų apginti.

„Mes pripažįstame, kad negalime padaryti tai, kas būtina užtikrinant žurnalistų apsaugą Mosule“, – sakė A.Suaibas naujienų agentūrai AFP.

„Mes negalime net apsaugoti savęs“, – kalbėjo jis.