Nors abu formavo radikaliai skirtinga aplinka, italės Giorgios Meloni ir brito Rishi Sunako ryšiai tokie glaudūs niekada nebuvo: britų politikas netgi atvyko į dešiniosios pakraipos politinį festivalį Romoje, kurį organizavo italų premjerės radikalioji politinė jėga „Italijos broliai“, rašo „The Guardian“.

Vizitas – R. Sunako noras grąžinti G. Meloni skolą: ji buvo vienintelė G7 lyderė, lapkritį dalyvavusi Jungtinėje Karalystėje surengtame viršūnių susitikime, skirtame dirbtinio intelekto problemoms. Dėmesio centre, žinoma, ir vėl buvo Elonas Muskas, kurį Londone kalbino pats R. Sunakas. Kiti renginio svečiai buvo tokie kaip, pavyzdžiui, Ispanijos radikaliosios dešinės partijos „Vox“ lyderis.

R. Sunakas ir G. Meloni randa bendrą kalbą dėl griežtos pozicijos imigracijos klausimu. Jų mėgstami metodai neretai balansuoja ant neteisėtų veiksmų ribos.

Būtent ši tema bus svarbiausia dvišaliame susitikime prieš festivalį, o tada ir trišaliame, prie kurio prisijungė Albanijos ministras pirmininkas. Prieštaringai vertinamas susitarimas tarp Italijos ir Albanijos vyriausybių laikomas iš dalies įkvėptu ilgalaikio britų valdžios siekio deportuoti prieglobsčio prašytojus į Ruandą.

Abipuse nauda grįsti R. Sunako ir G. Meloni santykiai byloja ir dar vieną labai svarbų dalyką – po truputį nykstančias ribas tarp Europos radikaliosios dešinės ir kiek labiau tradicinės politikos.

Rishi Sunakas ir Giorgia Meloni

Po „Brexit“ R. Sunakas rado sau sąjungininkę Europos Sąjungos viduje, su kuria vienija bendri interesai laikytis itin griežtos pozicijos imigracijos klausimu, ko ir reikalauja britų premjero partijos elektoratas. Anglofilei G. Meloni, mėgstančiai savo kalbose cituoti britų konservatyvųjį filosofą Rogerį Scrutoną, šis aljansas padeda tolti nuo ekstremistinių šaknų.

„Jūsų prioritetai yra ir mano prioritetai“, – prieš kameras R. Sunakui, kai lapkritį buvo susitikę Jungtinėje Karalystėje, sakė Italijos ministrė pirmininkė. Dar prieš mėnesį politikai suvienijo jėgas migracijos klausimu per dešimties Europos lyderių viršūnių susitikimą Granadoje.

Kaip teigia „The Guardian“, Italijos ir Jungtinės Karalystės premjerų ryšys, kuris užsimezgė galimai praeitų metų lapkritį „Cop27“ viršūnių susitikime Šarm el Šeiche, taip pat neabejotinai sąlygotas ir asmeninės chemijos, kurios tiesiog negalima nepastebėti jų susitikimų nuotraukose ir vaizdo įrašuose.

Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovas G. Meloni ir privačiai negaili labai gražių žodžių. Viešumoje jis taip pat nemažai kalba apie jų draugystę, o vienas pirmųjų dalykų, ką žurnalistai išgirdo dviejų vaikų tėvą sakant į Londoną atvykusiai Italijos premjerei, buvo klausimas, kaip laikosi jos dukrelė. Kai į jos rezidenciją Italijos sostinėje atvyks britų premjeras, G. Meloni turės puikią progą grąžinti svetingumo skolą.

Be to, abu politikai – tikri fantastikos entuziastai: R. Sunakas viešai deklaruoja meilę „Žvaigždžių karams“, o G. Meloni yra didelė JRR Tolkieno gerbėja, kurio darbą citavo žadėdama paramą Ukrainai. Fantastikos žanras turi sąsajų ir su „Atreju“ viršūnių susitikimu – jis pavadintas pagal vieną iš fantastinio epo „Begalinė istorija“ personažų.

Rishi Sunakas ir Giorgia Meloni

Nepaisant to, tiek Italijoje, tiek Jungtinėje Karalystėje R. Sunako, besibičiuliaujančio su radikaliosios dešinės tradicijomis, įvaizdis sutinkamas gana skeptiškai.

Kairiojo sparno partijos „Più Europa“ pirmininkas Riccardo Magi sako: „Jie atėję iš skirtingų politinių tradicijų, tačiau rado bendrą kalbą dėl problemos, šiandien būdingos visam konservatyviam frontui – jie kėsinasi į teisinės valstybės principus migrantų teisių klausimu. Ir daro tai kaip tik dabar, kai migracijos problema darosi vis didesnė, o migrantų teisės vis labiau paminamos“.

R. Magi pridūrė, kad kitų G. Meloni bičiulių, tokių kaip Vengrijos radikaliosios dešinės ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kontekste R. Sunakas išsiskiria kaip labai „reprezentatyvus“ sąjungininkas.

„Bičiulystė su įtakingos valstybės ministru pirmininku jai labai naudinga, ir visai nesvarbu, kad ta šalis jau nebepriklauso Europos Sąjungai. Tarp jų neabejotinai yra politinė chemija, ir savo santykius jie pasišovę tik stiprinti, ypač išorinės komunikacijos tikslais. Bet taip elgiasi visos radikaliosios dešinės partijos“, – paaiškino jis.

Nors R. Magi ir pabrėžia, kad esminis Italijos ir Jungtinės Karalystės bičiulystės pagrindas yra vieningas požiūris į imigracija, kiti akcentuoja ir daugiau bendrų taškų paramos Ukrainai ir bendradarbiavimui gynybos srityje klausimais.

Kalbant apie Ukrainą, G. Meloni parama Kyjivui iškrenta iš kitų Europos radikaliosios dešinės lyderių, su kuriais kartu kadaise žavėjosi Vladimiru Putinu, konteksto. Už tai britai jai dėkingi.

Politinių konsultacijų bendrovės „Policy Sonar“ Romoje įkūrėjas Francesko Galietti primena sutartį, kurią visai neseniai dėl naujos kartos slapiųjų naikintuvų statybos pasirašė Jungtinė Karalystė, Italija ir Japonija.

„Tai, kad R. Sunakas vyksta į specifinį partijų renginį „Atreju“, gana keista, bet tokį jo meilės proveržį reikia vertinti platesniame geopolitikos kontekste. Jungtinės Karalystės ir Italijos dvišaliai santykiai šiuo metu yra geriausi po labai ilgos pertraukos. Susiformavo toks Italijos, Jungtinės Karalystės ir Japonijos meilės trikampis. Be asmeninės chemijos, yra ir glaudus bendradarbiavimas tokiuose svarbiose srityse kaip gynyba – tai pagrindinė priežastis“, – komentuoja ekspertas.

Rishi Sunakas ir Giorgia Meloni

Ryšius mezga ne tik G. Meloni ir R. Sunakas, bet ir jų politinės partijos. Tą buvo galima pastebėti per „Italijos brolių“ delegacijos apsilankymą Jungtinės Karalystės parlamente.

Svečius priėmęs Konservatorių deputatas Paulas Scully‘is sakė: „Čia gyvena didelė italų diaspora. Jie daro tai, kuo užsiima amerikiečiai iš „Respublikonai užsienyje“ judėjimo. Pirmiausia atvyko pas mus, į Jungtinę Karalystę, o tai greičiausiai lėmė šilti lyderių santykiai“.

Nora britų vyriausybės atstovai ir nekomentuoja, ar R. Sunakas susitiks su E. Musku, pats faktas, kad renginyje Romoje dalyvaus ir neprognozuojamas technologijų magnatas, suteikia papildomą kontraversijos riziką.

E. Muskas, kurio pritarimas antisemitiniam įrašui jo socialiniame tinkle X tik dar pagilino nuogąstavimus dėl abejotinų jo politinių instinktų, palaiko G. Meloni vyriausybę ginče dėl Vokietijos skiriamo finansavimo labdaros organizacijoms, gelbėjančios pabėgėlius ir migrantus Viduržemio jūroje.

Kitiems Jungtinėje Karalystėje R. Sunako dalyvavimas „Atreju“ renginyje atliepia antifašistų aktyvistų ir centristinių pažiūrų jo paties partijos narių nuogąstavimus dėl į dešinę linksančių Konservatorių – ne tik imigracijos, bet ir vadinamojo kultūros karo klausimais, pavyzdžiui, translyčių teisių tema.

„R.Sunako ir G. Meloni santykiai šiltėja, nes Konservatorių partija krypsta radikaliosios dešinės pusėn“, – konstatuoja pilietinių teisių grupės „Hope Not Hate“ kampanijų vadovė Georgie Laming: „Faktas, kad jis ir G. Meloni, radikaliosios dešinės politika, randa bendrą kalbą imigracijos klausimu, labai aiškiai parodo, kuria kryptimi juda R. Sunako partija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)