Jis tai parašė „Telegramoje“.

„Jei laimės ne Rusija, tai, matyt, Ukraina. Kijevo režimas įvardijo Ukrainos karo tikslą – grąžinti visas anksčiau jai priklausiusias teritorijas. Tai yra atitolinti juos nuo Rusijos. Tai yra grėsmė mūsų valstybės egzistavimui ir dabartinės Rusijos dezintegracijai. Taigi, tai yra tiesioginis pagrindas taikyti Rusijos Federacijos valstybinės politikos principų 19 punktą branduolinio atgrasymo srityje“, – rašė D. Medvedevas.

Jis užsiminė, kad „branduolinį konfliktą“ iš tikrųjų suplanavo Vakarai, o ne Rusija.

„Kas tai yra, jei ne tiesioginė pasaulinio karo provokacija naudojant branduolinius ginklus. Vadinkime daiktus tikraisiais vardais. Vakarų šalys stumia pasaulį į pasaulinį karą. Ir tik visiška ir galutinė Rusijos pergalė gali apsaugoti nuo pasaulinio konflikto“, – pridūrė D. Medvedevas.

Kiek anksčiau Kremlius apkaltino Ukrainą rengiantis panaudoti nešvarias bombas prieš Maskvos karius, tačiau Kyjivas įtaria, kad Rusija pati gali panaudoti nešvarią bombą ir tuo apkaltinti Ukrainą.

Analitikų teigimu, tai galėtų būti pretekstas eskaluoti karą. Manoma, kad tokiu veiksmu Kremlius, negalintis pasiekti savo tikslų rytinėje ir pietinėje Ukrainos dalyse, pateisintų įprastų branduolinių ginklų panaudojimą.

Praėjusią savaitę agentūra teigė „prieš mėnesį“ patikrinusi „vieną iš šių dviejų vietų ir ten nebuvo užfiksuota jokia nedeklaruota branduolinė veikla, nerasta jai vykdyti skirtų medžiagų“.

Paprastai nešvari bomba būna tradicinė bomba su radioaktyviosiomis, biologinėmis ar cheminėmis medžiagomis, paskleidžiamomis sprogimo metu.

Praėjusį ketvirtadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino TATENA „kuo greičiau“ patikrinti Ukrainos branduolines vietas.

Pirmadienio pareiškime TATENA taip pat paragino paleisti Zaporižios atominės elektrinės darbuotoją, kuris buvo sulaikytas maždaug prieš dvi savaites.

Kovą, pirmosiomis invazijos dienomis, šią elektrinę – didžiausią branduolinį objektą Europoje - užėmė Rusijos kariai.

R. Grossi dar kartą atkreipė dėmesį į „pavojingą padėtį“ elektrinėje, taip pat išreiškė susirūpinimą dėl „vis sunkesnių ir vis labiau įtemptų elektrinės ukrainiečių eksploatacinio personalo darbo sąlygų“.

Pareiškime teigiama, kad kitas maždaug prieš dvi savaites sulaikytas darbuotojas neseniai buvo paleistas.

Ukraina teigia, kad Maskvos pajėgos „grobia“ elektrinės darbuotojus, ir neseniai pareiškė, kad „nelaisvėje“ laikoma apie 50 darbuotojų.

Rusija ir Ukraina ne kartą kaltino viena kitą dėl šaudymo į elektrinę ir aplink ją. Apšaudymai sukėlė nuogąstavimų, kad gali įvykti branduolinė katastrofa.

TATENA palaiko ryšius su Maskva ir Kyjivu dėl saugumo zonos aplink elektrinę sukūrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)