„Niekada nepastebėjau, kad jo veiksmai būtų kuo įtartini. Jis išvyko į Rusiją prieš šešis mėnesius ir siuntė pinigus namo savo šeimai“, – kovo 25 d. RFE/RL sakė vienas F. Šamsiddino giminaitis iš Lojobo kaimo.

Sutikęs kalbėtis tik su anonimiškumo sąlyga, vyras sakė, kad 25-erių F. Šamsiddinas, prieš išvykdamas į Rusiją, dirbo vietinėje kepykloje. „Jis net musės nenuskriaustų, buvo bailys.“

Vedęs, turintis sūnų, F. Šamsiddinas anksčiau buvo teistas už lytinius nusikaltimus ir septynerius metus kalėjo už seksualinį priekabiavimą, pasakojo giminaitis. 2020 metais jis buvo paleistas į laisvę anksčiau laiko.

Paklaustas apie įtariamojo religinius įsitikinimus, Lojobo gyventojas sakė, kad F. Šamsiddinas nėra praktikuojantis musulmonas: „Jis niekada nesimeldė ir nepasninkavo, be to, vartojo alkoholį.“

F. Šamsiddinas buvo vienas iš keturių Tadžikistano piliečių, kaltinamų įvykdžius žudynes Krasnogorsko koncertų salėje „Crocus“, per kurias žuvo mažiausiai 139 žmonės ir kurios tapo kruviniausiu teroristiniu išpuoliu Rusijoje per pastaruosius du dešimtmečius.

Atsakomybę už šį teroristinį išpuolį prisiėmė ekstremistinė grupuotė „Islamo valstybė“.

Sulaikyti įtariamieji po teroro išpuolio Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall"

Kovo 23 d. paskelbtuose vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip suimtas F. Šamsiddinas Rusijos tyrėjams sako, kad išpuolį įvykdė dėl pinigų. Jis sakė, kad jam sumokėjo nežinomi asmenys, susisiekę su juo per „Telegram“ ir nurodę „žudyti žmones“ už 1 mln. rublių (apie 10 500 JAV dolerių). F. Šamsiddinas taip pat teigė, kad pusę pinigų gavo prieš išpuolį ir kad kovo 4 d. iš Rusijos išskrido į Turkiją, kad kirstų sieną ir galėtų pratęsti savo buvimą Rusijoje.

RFE/RL negali nepriklausomai patikrinti, ar vaizdo įrašai autentiški ir ar jo pareiškimai išgauti nenaudojant prievartos.

D. Šamsiddinas kartu su kitais trimis kaltinamaisiais – Muhammadsobiru Faizovu, Dalerjonu Mirzojevu ir Saidakramu Radžabalizoda – stojo prieš Maskvos Basmano rajono teismą.

„Nereligingas, vakarėlius mėgstantis paauglys“

Tadžikistane valdžios institucijos apklausai susikvietė vyrų šeimos narius, pasakojo kaimynai RFE/RL korespondentams, kurie lankėsi įtariamųjų gimtuosiuose miestuose.

F. Šamsiddino „žmona, tėvai ir uošvė buvo nuvežti į Dušanbę apklausti“, sakė vienas giminaitis. „Jo sesuo su trimis vaikais buvo deportuota iš Rusijos, be to, jos vyras pateikė prašymą skirtis [dėl F. Šamsiddino veiksmų].“

Dušanbėje M. Faizovo motina Sairam Faizova sakė „netikinti“, kad jos 19-metis sūnus įtariamas įvykdęs tokį žiaurų nusikaltimą.

„Jis nėra toks žmogus, kuris galėtų padaryti ką nors panašaus. Jam turbūt kažkas išplovė smegenis“, – tikino S. Faizova.

S. Faizova apibūdino savo sūnų kaip nereligingą, jaunuolį, kuris „mėgo lankytis vestuvių pokyliuose“ ir šokti vakarėliuose su draugais Dušanbėje. Jis net svajojo studijuoti Kinijoje, pridūrė moteris.

S. Faizova pasakojo iki išpuolio nuolat bendravusi su sūnumi, kuris dirbo kirpykloje Rusijos Ivanovo mieste, kol lapkričio mėnesį dėl mažo atlyginimo išėjo iš darbo. Anot jos, nuo tada jis gyveno Sankt Peterburge, ten pardavinėjo vaisius.

Pastarąjį kartą S. Faizova su sūnumi telefonu kalbėjo likus dienai iki teroro akto.

„Tą dieną kalbėjomės du kartus – ryte ir vakare. Jis tik pasakė, kad jam sekasi gerai, ir klausinėjo apie mane. Kalbėjo apie savo darbą ir tikino, kad viskas bus gerai“, – pasakojo moteris.

Savo „VKontakte“ socialinio tinklo paskyroje M. Faizovas dalijosi rusiškomis dainomis, skelbė nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotas vairuojantis automobilį ir dirbantis kirpykloje „My Style“.

Vienas iš M. Faizovo draugų „VKontakte“ paskyroje yra Šochinas Safolzoda, kurį Rusijos valdžios institucijos įvardijo kaip vieną iš įtariamųjų dėl išpuolio „Crocus City Hall“ koncertų salėje.

Jauniausias iš keturių brolių, M. Faizovas beveik prieš dvejus metus baigęs vidurinę mokyklą išvyko į Rusiją, kad padėtų šeimai finansiškai.

M. Faizovas su tėvais gyveno viename name su vedusiais vyresniaisiais broliais ir stengėsi sutaupyti pinigų, kad galėtų nusipirkti žemės kitam namui statyti.

Vyresnysis M. Faizovo brolis po išpuolio buvo Tadžikistano valdžios institucijų išvežtas apklausti ir dar negrįžo namo, sakė motina. Ji negali susisiekti ir su savo vyru, kuris taip pat dirba Rusijoje.

„Valdžios institucijos atėmė mūsų telefonus. Mes negalime niekam paskambinti“, – aiškino ji.

S. Faizova prašė Tadžikistano valdžios institucijų grąžinti jos sūnų ir kitus įtariamuosius į Tadžikistaną, „atsižvelgiant į jų jauną amžių“.

„Prašau [valdžios institucijų] sugrąžinti namo šiuos apgautus jaunus vyrus“, – sakė motina ir pridūrė, kad visa šeima „kenčia“ dėl jos sūnaus veiksmų.

M. Faizovas į teismą Maskvoje buvo atvežtas neįgaliojo vežimėlyje, vilkintis ligoninės drabužiais. Pranešama, kad jis buvo sužeistas per suėmimą arba po jo, pastebėtos sumušimo žymės. Viename apklausos vaizdo įraše matyti, kaip M. Faizovas klausia tyrėjų: „Ar aš kažką padariau?“ Internete taip pat buvo išplatintas vieno vaizdo įrašo kadras, kuriame matyti, kad M. Faizovas po sulaikymo neteko kairės akies.

Kalbėti nenori

S. Radžabalizodos gimtajame Čamanzoro kaime, esančiame už 15 kilometrų į rytus nuo Dušanbės, dauguma vietinių gyventojų nenoriai bendravo su korespondentais, aiškindami, kad jo „nepažįsta“.

Kovo 26 d. 30-mečio S. Radžabalizodos giminaitis sakė likęs namuose vienas, po to, kai policija įtariamojo terorizmu „motiną, brolį, žmoną ir du dėdes išsivežė apklausti į Dušanbę“. Giminaitis nepanoro nurodyti savo vardo ir pavardės.

Rajono komiteto vadovas taip pat buvo „išsivežtas apklausti“, sakė vienas kaimynas, sutikęs kalbėtis tik su anonimiškumo sąlyga. Su Vahdato rajono pareigūnais susisiekti ir išgirsti komentarų nepavyko.

Naujienų agentūra „Reuters“ citavo Tadžikistano saugumo šaltinius, kurie teigė, kad kovo 26 d. Tadžikistane taip pat lankėsi Rusijos tyrėjai, kurie apklausė įtariamųjų šeimos narius.

Keli kiti Tadžikistano piliečiai, – įskaitant 62 metų tėvą ir du jo sūnus, – taip pat buvo sulaikyti Rusijoje dėl šio išpuolio. Vienas iš sūnų buvo užregistruotas kaip automobilio, kuriuo, kaip įtariama, įtariamieji pabėgo iš išpuolio vietos, savininkas, sakė Rusijos pareigūnai.

Dar vienas sulaikytas įtariamasis yra Kirgizijoje gimęs Rusijos pilietis Ališeras Kasimovas.

Šaltinis
Temos
Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją