Kaip nurodo kai kurie šaltiniai, Sovietų Sąjunga per karą su Vokietija neteko apie 30 mln. žmonių gyvybių, o pergalė Antrajame pasauliniame kare tebekelia didžiulį pasididžiavimą šioje šalyje.

Pranešama, kad šiais metais parade dalyvauja apie 10 tūkst. karių, 114 vienetų sausumos karinės technikos.

Parade kalbėdamas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad pasaulyje nėra jėgos, kuri galėtų nugalėti Rusiją. „Nėra, nebuvo ir nebus tokios jėgos, kuri galėtų užkariauti mūsų tautą“, - sakė jis.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad šiandien „pats gyvenimas“ reikalauja didinti šalies karinę galią. „Efektyviai kovai su terorizmu, ekstremizmu, neonacizmu ir kitomis grėsmėmis reikalingas tarptautinės bendruomenės susitelkimas. Mes esame atviri tokiam bendradarbiavimui“, - sakė jis.

Rusijos prezidentas pabrėžė, kad kuo labiau į praeitį nueina karo įvykiai, „tuo didesnė visuomenės atsakomybė už ateities kartas“.

„Mes turime jiems perduoti stabilumą ir taiką planetoje, perduoti niūrią, didvyrišką tiesą apie tėvynės karą, didžiosios pergalės dvasią ir prasmę, kad mūsų palikuoniai taip pat stipriai mylėtų Rusiją, o tautos atmintyje amžinai liktų karta, kuri negailėdama savęs stengėsi dėl tėvynės ir garbingai apgynė jos laisvę ir nepriklausomybę“, - sakė V. Putinas.

Rusijos gynybos ministerija žiniasklaidai pranešė, kad dėl prasto oro atšauktas orlaivių pasirodymas. Lėktuvai ir sraigtasparniai, kurie turėjo dalyvauti parade, grįš į savo bazes - sakoma pranešime spaudai.

Pergalės dienos paradas V.Putinui taip pat tampa svarbia proga pademonstruoti Rusijos karinę galią. Pastaruoju metu Maskva skyrė daugybę išteklių savo ginkluotosioms pajėgoms modernizuoti ir sustiprinti.

Kariniai paradai buvo surengti daugelyje Rusijos miestų, taip pat Hmeimimo oro pajėgų bazėje Sirijoje, kur dislokuoti rusų kariai.

Rusija ragino Vakarų valstybes prisidėti prie jos pajėgų Sirijoje kovos su „terorizmu“, tačiau sulaukė aštrios kritikos dėl pagalbos savo sąjungininkui - Damasko režimo lyderiui Basharui al Assadui.

Rusijai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą ir palaikant Rytų Ukrainoje veikiančius promaskvietiškus separatistus Vakarų šalių santykiai su Maskva pablogėjo labiausiai nuo Šaltojo karo.

Anksčiau Rusijoje atlikta apklausa parodė, kad daugiau nei pusė - 56 proc. rusų „Pergalės dieną“ laiko tautos švente, 35 proc. – valstybine, 6 proc. – šeimos švente.

Antrojo pasaulinio karo pabaiga Europoje yra minima gegužės 8 dieną.