V. Putinas tikino, kad Rusija nelaiko savęs Vakarų prieše, bet pridūrė, kad „niekada nesitaikys“ su tuo, ką Vakarai jai liepia daryti.

Jis pridūrė: „Rusijos ir Vakarų dialogas bei kiti vystymosi centrai taps svarbesni naujoje pasaulio santvarkoje“.

Savo kalboje V. Putinas akcentavo, kad Vakarų „dominavimo laikotarpis eina į pabaigą“. Jis sakė, kad kitas dešimtmetis yra bene „lemtingiausias“ ir „pavojingiausias“ nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Vakarai nepajėgūs vienašališkai valdyti... kad ir kaip stengtųsi tai daryti“, - teigė V. Putinas.

„Bandėme užmegzti ryšius su Vakarais ir NATO, su jais susidraugauti. Vakarai taiko sankcijas tiems, kurie paklusti. Rusija nekelia iššūkio Vakarams – ji siekia pasilikti teisę vystytis“, – dėstė V. Putinas.

Paklaustas, apie įvykius Ukrainoje, V. Putinas teigė, kad yra „visos pasaulinės tvarkos tektoniniai poslinkiai“.

„Tai, kas konkrečiai vyksta Ukrainoje, nėra pokyčiai, kurie šiuo metu vyksta arba vyksta nuo specialiosios karinės operacijos pradžios. Šie pokyčiai vyksta jau daug metų, kai kurie į tai atkreipė dėmesį. Tai yra visos pasaulinės tvarkos tektoniniai poslinkiai. Pirma, viskas labai ramu, labai ramu... šios plokštės nuolat juda, o paskui susiduria viena su kita, didėja įtampa ir įvyksta žemės drebėjimas. Čia taip ir atsitinka. Pirmiausia susikaupia įtampa, o paskui – žemės drebėjimas. Šios įtampos būdavo ir anksčiau. Atsiranda naujų galių centrų – ne aš vienas taip sakau. Šie pokyčiai vyksta dėl objektyvių priežasčių“, - kalbėjo V. Putinas.

Jis tvirtino, kad būtent „Vakarai mus atvedė į šį tašką“ Ukrainoje.

Ir nors jis pabrėžė, kad tai, kas vyksta Ukrainoje, duos naudos Rusijai ir jos ateičiai, nes padės sustiprinti jos suverenitetą, V. Putinas tvirtino, kad visada galvoja ir apie Rusijos nuostolius Ukrainoje.

Jis sakė neketinantis kalbėti apie „nepriimtiną“ NATO plėtrą ir pridūrė, kad yra grėsmių Rusijos saugumui. „Mūsų pasiūlymas buvo ignoruojamas“, – sakė jis ir tvirtino, kad Kijevas atsisakė laikytis Minsko susitarimų.

V. Putinas taip pat sakė nuolat galvojęs apie Ukrainoje žuvusius Rusijos karius, tačiau teigė, kad Maskva neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik įsiveržti.

„Turėjome nuspręsti, ką daryti su Donbasu, nes žmonės aštuonerius metus gyveno apšaudomi“, – sakė jis: „Turėjome pripažinti jų nepriklausomybę“.

V. Putinas pareiškė, kad to nepakanka, todėl jis žengė „kitą logišką žingsnį“ įtraukdamas juos į Rusijos Federaciją.

Rusijos lyderis sakė, kad „kitas pasirinkimas“ yra palaukti, kol Ukrainos valdžia pradės savo „karinę operaciją“. Jis sakė, kad tariamas perversmas 2014 metais sukėlė „tragiškų įvykių virtinę“.

Jis savo ilgą kalbą, kuri iš esmės buvo didžiulis Vakarų kultūros tyrinėjimas, Rusijos prezidentas pradėjo sakydamas, kad Vakaruose „nėra vienybės“ ir pridūrė, kad pastaraisiais mėnesiais buvo žengti „keli žingsniai link eskalavimo“.

„Jie kursto karą Ukrainoje, eskaluoja provokacijas aplink Taivaną, destabilizuoja pasaulio maisto ir energijos rinkas“, – teigė V. Putinas.

Jis apkaltino Vakarus dalyvavus „pavojingame, purviname ir mirtiname“ žaidime.

V. Putinas pridūrė, kad Vakarai „primeta savo vertybes, vartotojų modelius, jie siekia standartizuoti šiuos modelius“ pasauliui.
Rusijos lyderis taip pat apkaltino Vakarus reikalaujant, kad visi priimtų savo vertybes „išanalizavo“ – ir buvo „apakintas kolonializmo“.

Savo pasisakyme V. Putinas atsigręžė į Vakarų kultūrą, kuri, jo teigimu, slopina visas kitas.

Maskvoje jis sakė, kad Vakarų kultūra „sunaikina viską, kas gyva ir kuria“ ir „stabdo laisvos minties augimą“.

V. Putinas sakė, kad Vakarai visame kame, kas ateina iš Rusijos, mato Kremliaus ranką: „Jie turėtų labiau pagalvoti... jie negali tiesiog permesti kaltės Kremliui“.

Tada jis citavo Fiodoro Dostojevskio „Apsėstuosius“, sakydamas: „Pradėjęs nuo neribotos laisvės, aš pasiekiau neribotą despotizmą“. Tai yra taškas, prie kurio dabar yra Vakarai, pasak V. Putino.

„Istorija viską sutvarkys“, – sakė jis. – „Tai nepanaikins didžiausių pripažintų pasaulio kultūros genijų“.

Vietoj to, anot jo, tai panaikins tuos, kurie „turi aukštą nuomonę apie save“, kurie nusprendė, kad tam tikri dalykai yra nepriimtini.
V. Putinas savo pasisakyme tyrinėjo ir Vakarų demokratiją. „Tai jiems būdinga nuo kolonijinių laikų, nes mano, kad visi yra nekokybiški, o tik jie priklauso elitui“, - aiškino V. Putinas.

Jis sakė, kad „tiesioginė grėsmė“ Vakarams yra „alternatyvių socialinių modelių atsiradimas“, kurie, jo teigimu, yra „patrauklesni“.

V. Putinas sakė, kad tai gausu JAV mokslinių žurnalų puslapiuose, tačiau valdantieji neklausys.

Jis pabrėžė, kad Vakarai „praranda pranašumą“ ir tampa mažuma, o Vakarų lyderiai „neturi teisės“ versti kitus eiti jų keliu.

Po savo kalbos V. Putinas įsitraukė į klausimų ir atsakymų sesiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)