Kiti pavasarėjančiais orais mėgautis išskubėjo į sužaliavusius priemiesčius, kur kepė šašlykus ir džiaugėsi bičiulių kompanija. Kartu su dukra parke vaikštinėjantis vyras žurnalistui atsakė: „Nėra čia jokio viruso“, rašo rferl.org.

V. Putinas ragina žmones likti namuose ir prisidėti prie valdžios pastangų suvaldyti COVID-19 plitimą, kuris, remiantis ekspertais, yra žymiai didesnis nei deklaruoja oficialūs skaičiais. Jeigu tikėtume paskutiniais duomenimis, šiuo metu Rusijoje serga daugiau nei 1500 žmonių, liga pražudė mažiausiai devynis. Baisiausia, kad valdžios raginimai paisyti socialinio atstumo, likti namuose ir plauti rankas nepasiekia rusų ausų.

Kovo 29 dienos, sekmadienio, vakarą valdžios pareigūnai drastiškai pakeitė iki tol taikytą strategiją. Maskvos meras Sergejus Sobianinas paskelbė, kad nuo kovo 30 dienos Rusijos sostinėje įsigalioja žymiai griežtesnės karantino sąlygos nei kitur Europoje. Gyventojai namus gali palikti tik prireikus skubios medikų pagalbos, nusipirkti maisto ar vaistų į artimiausią maisto prekių parduotuvę ar vaistinę, pavedžioti šunį ne toliau nei už šimto metrų nuo namų ir išnešti šiukšles. Į darbą be būtinos priežasties vykti taip pat draudžiama. Po keturių valandų 12 mln. gyventojų miestas buvo praktiškai uždarytas.

Koronavirusas Maskvoje

„Kiekvieną dieną situacijos kontrolė vis griežtės ir griežtės“, – sakė S. Sobianinas, tvirtindamas, kad tokie valdžios veiksmai būtini, nes dauguma Maskvos gyventojų pirminių nurodymų likti namuose piktybiškai nepaisė. Jis pridūrė, kad maždaug po savaitės asmenims, paliekantiems namus, bus reikalingas specialus leidimas, o kovo 30 dieną Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas paragino ir kitus miestus bei regionus pasekti sostinės pavyzdžiu ir griežtinti karantino sąlygas.

Rusijos valdžios požiūris į karantiną kardinaliai pasikeitė per vos tris dienas – dar visai neseniai vietiniams buvo sakoma nepanikuoti ir raminama, kad situacija kontroliuojama. Tik koronaviruso atvejų skaičiui ėmus augti, ypač Maskvoje, S. Sobianinas ėmė ir persigalvojo. V. Putinas, kuris kovo 25 dieną kreipėsi į žmones ir paskelbė nukeliantis referendumą dėl Konstitucijos pataisų, leisiančių jam prezidento poste pasilikti ir iki 2036 metų, kol kas įtartinai tyli.

„Prezidentas skelbia tik geras naujienas. Jis 2018 metų vasarą pabandė žmonėms kalbėti apie nemalonius dalykus. Tik tada jo populiarumo reitingas kaip nukrito, taip ir nebeatauga“, – pastebi Maskvoje dirbanti politikos ekspertė Jekaterina Šulman, priminusi prezidento sprendimą prailginti pensinį amžių, sukėlusį masinių protestų ir pasipiktinimo bangą.

Kol kas neaišku, kaip toks griežtas karantinas Maskvoje bus įgyvendintas. Pareigūnai užsimena, kad gatvėse patruliuos daugiau policijos pareigūnų, o S. Sobianinas kalbėjo apie „išmaniąsias kontrolės priemones“, o jų įgyvendinimui bus pasitelkti tūkstančiai mieste įrengtų veido atpažinimo kamerų.

Išmaniuosius telefonus turintiems Rusijos sostinės gyventojams ruošiama elektroninių pasų sistema, pridūrė S. Sobianinas. Ką tek daryti paprastus telefonus turintiems, kol kas neaišku.

Absoliutus pasimetimas


Kaip teigia žmogaus teisių advokatas Pavelas Chikovas, pareigūnų nesugebėjimas prireikus remtis atitinkamais teisės aktais ar cituoti infekcinių ligų specialistų žodžius daugumą žmonių palieka nežinios tamsybėse, maža to, jie tampa labiau pažeidžiami teisėsaugos pareigūnų savivalei.

Neįvesdami nepaprastosios padėties, tvirtina advokatas, pareigūnai nesupranta, kad jų žodžiai pagal Rusijos įstatymus piliečiams neatrodo labai pagrįsti.

„Teisinio aiškumo stygius atveda į absoliutų pasimetimą. Verslai nesupranta, kaip tvarkytis su nuostoliais. Piliečiai nesupranta, ar gali būti baudžiami už tai, kad vedžioja šunį ar nusprendė išnešti šiukšles“, – savo paskyroje feisbuke dėsto teisininkas.

Kai kurie Maskvos karantino sprendimai tikrai griežtesni, nei kitose šalyje. Skirtingai nei Jungtinėse Karalystėje ar Čekijos respublikoje, pavyzdžiui, nevalia sportuoti lauke. Maskvos parkai ir žaidimų aikštelės – aptvertos stop juosta. Nepaisant to, iš esmės Rusijos sostinės valdžios sprendimai – kaip kitur: uždarytos ugdymo įstaigos, o žmonėms nurodyta likti namuose.

Koronavirusas Maskvoje

„Iš esmės panašiai reaguoja ir kitos valdžios, tik pas mus juntamas šioks toks rusiškas metodas – prastas teisinis pagrindas. Meras neturi jokios teisės riboti žmonių judėjimo. Tai būtų įmanoma tik tuo atveju, jeigu pareigūnai paskelbtų nepaprastąją padėtį“, – paaiškina J. Šulman.

Nepaisant to, Rusijos premjeras skelbia apie skaudžias baudas karantino nesilaikantiems – nuo 188 iki 3800 skaičiuojant doleriais. Jis siūlo, kad Maskvos pavyzdžiu pasektų ir užsidarytų ir likusieji Rusijos miestai.

Pareigūnai visoje Rusijoje jau pradėjo bausti pažeidėjus. Štai Sankt Peterburge vienam rusui gresia baudžiamoji byla už tai, kad, grįžęs iš Šveicarijos, nesilaikė būtinojo karantino. Pietiniame Čečėnijos regione gatvėse patruliuoja ir nepaklusniuosius be kaukių auklėja guminėmis lazdomis ir ašarinėmis dujomis ginkluoti smogikai.

Ne vienas Rusijos valdžios pareigūnas siūlo už melagingų su koronavirusu susijusių naujienų skleidimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Kovo 30 dienos popietę V. Putinas pagaliau nutraukė tylą dėl Maskvos uždarymo ir per regionų pareigūnų posėdį paprašė imtis visų prevencinių priemonių.

„Būtent toks požiūris mums leido išlošti laiko ir kiek pasiruošti koronaviruso plitimui pastarosiomis savaitėmis. Dabar tą papildomą laiką svarbu deramai išnaudoti,“ – sakė jis.

Plečia karantino priemones

Rusija antradienį praplėtė socialinio izoliavimo priemones, siekdama sustabdyti koronaviruso protrūkį, parlamentui paskubomis priimant įstatymus, numatančius griežtas bausmes karantino pažeidėjams ir melagingos informacijos platintojams.

Iš 85 didžiausios pasaulio valstybės regionų karantiną ketina įvesti daugiau nei 40, įskaitant su Kinija besiribojantį rytinį Primorsko kraštą ir vakarinį eksklavą Kaliningrado sritį.

Pirmoji iniciatyvos pirmadienį ėmėsi daugiau nei 12 mln. gyventojų turinti Maskva – Europos didžiausias miestas. Vietos valdžia liepė žmonėms likti namuose visą laiką, išskyrus keletą išimtinių atvejų.

Rusija, kur gyvena 144 mln. žmonių, antradienį pranešė apie 2 337 užsikrėtimo koronavirusu atvejus ir 17 aukų, tačiau manoma, kad tikrasis infekuotųjų skaičius šalyje yra didesnis.

Per pastarąją parą valdžios institucijos pranešė apie 500 naujų užsikrėtimo atvejų – tai yra didžiausias jų padaugėjimas per vieną dieną. Dauguma diagnozių buvo patvirtintos Maskvoje, tapusioje protrūkio epicentru Rusijoje.

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pavadino griežtas naujas priemones pagrįstomis, ir perspėjo, kad neuždarius pramogų įstaigų visoje šalyje, regionų pareigūnams gali būti pareikšti kaltinimai dėl „nusikalstamo aplaidumo“.

Parlamento žemieji rūmai, Valstybės Dūma, antradienį per visus tris svarstymus skubos tvarka patvirtino pataisas, įvedančias griežtą bausmę, įskaitant laisvės atėmimą iki septynerių metų, karantino taisykles pažeidžiantiems asmenims.

Pripažinus karantino pažeidėją kaltu dėl kito asmens mirties arba tyčinio daugelio žmonių užkrėtimo, jam grės iki laisvės atėmimas iki penkerių metų, o mirus dviem ar daugiau žmonių – iki septynerių metų.

Valstybės Dūma taip pat pritarė įstatymo projektui, numatančiam griežtas bausmes, įskaitant iki penkerių metų kalėjimo, nuteistiesiems už melagingos informacijos apie koronavirusą ar kitas pavojų gyvybei keliančias aplinkybes skleidimą.

Įstatymų leidėjai taip pat paskubomis prastūmė įstatymo projektą, leidžiantį vyriausybei paskelbti visoje šalyje nepaprastąją padėtį.