Rusija, kuri kartu su Iranu yra tarp vos kelių išlikusių B.Assado vyriausybės sąjungininkų, ėmėsi naujos diplomatinės iniciatyvos, siekdama užbaigti ketverius metus trunkantį pilietinį karą, nusinešusį apie 240 tūkstančių gyvybių.

Vyriausiasis Rusijos diplomatas pirmadienį Maskvoje susitiko su savo kolega Irano užsienio reikalų ministru Javadu Zarifu aptarti padėtį Sirijoje ir kitus reikalus, taip pat ir liepą pasirašytą sutartį dėl Teherano branduolinės programos.

Praėjusią savaitę S.Lavrovas priėmė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministrą ir Sirijos opozicijos atstovus, kurie primygtinai reikalauja, kad B.al Assadas pasitrauktų iš šalies.

„Kai kurie mūsų partneriai mano, kad reikia iš anksto susitarti, kad (B.al) Assadas pereinamojo laikotarpio pabaigoje pasitrauktų iš savo posto. Rusijai toks požiūris nepriimtinas“, – sakė S.Lavrovas.

Sirijos pagrindinės opozicinės grupės, „Nacionalinės koalicijos“, vadovas Khaledas Khoja penktadienį po susitikimo su S.Lavrovu pareiškė, kad Maskva nėra „įsikibusi Basharo al-Assado“.

Rusijos pareigūnai tvirtina, kad Maskvos pozicija yra tokia, jog nebūtina remti jo asmeniškai, bet reikia jį palaikyti „kaip teisėtai išrinktą prezidentą“.

Šis diplomatinis subruzdimas vyksta tokiu metu, kai savaitgalį valdančiojo Sirijos režimo aviacija, bombarduodama Damaską, nužudė beveik 100 žmonių.

Nevyriausybinė organizacijaSyrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad režimo karo lėktuvai sekmadienį surengė apie 10 antskrydžių Dumos mieste, daugiausia taikyta į populiarų turgų.

„Observatory“ dokumentuotas aukų skaičius padidėjo iki 96 žmonių, tarp kurių buvo ir mažiausiai dvi moterys ir keturi vaikai, Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR nurodė anksti pirmadienį, pridurdama, kad dar 240 žmonių buvo sužeisti, kai kurių nukentėjusiųjų būklė kritinė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)