Užsienio reikalų ministerijos pranešime vis dėlto nepatikslinama, į ką konkrečiai reaguodama Rusija įveda sankcijas, tačiau įvardijami Rusijos valstybei ir jos piliečiams „priešiški veiksmai“.

Rusijos santykiai su Europos šalimis gerokai pablogėjo po to, kai Vokietija ir Prancūzija anksčiau šį mėnesį patvirtino, kad opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia „Novičiok“ medžiaga.

Pranešime teigiama, kad Rusija praplečia „veidrodiniu principu paremtą ES šalių bei institucijų atstovų, kuriems uždrausta patekti į Rusijos teritoriją, sąrašą“.

Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad sąraše dabar yra lygiai tiek pareigūnų, kiek jų yra ir ES sudarytame sąraše.

„ES ir toliau plečia sankcijų priemones ir taiko jas nepagrįstai, kartais dėl absurdiškų pretekstų, – teigiama pranešime. – Ne kartą perspėjome ES dėl tokio piktybiško požiūrio.“

Jei Briuselis tęs priešišką Rusijai politiką, Maskva pasilieka teisę imtis tolimesnių veiksmų, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Europos lyderiai pareikalavo Maskvos pasiaiškinimo po to, kai Vokietijos tyrimų rezultatai parodė, jog A. Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“ kovine medžiaga.

Tačiau Kremlius kaltinimus atmeta. Trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova apkaltino Vakarų šalis „vykdant didžiulio masto dezinformacijos kampaniją“ dėl A. Navalno atvejo.

„Manome, kad tokia retorika yra tiesiog nepriimtina“, – sakė ji.