Vos tik nustačius, kad lėktuvas tikriausiai pražuvo nuo teroristų sąmokslo, ši tragedija virto tikru košmaru ir Kremliaus propagandos mašinai.

Nuo pat Rusijos kampanijos Sirijoje pradžios Kremliaus pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida ją garbino kaip nieko nekainuosiantį karą, padėsiantį pagerinti Rusijos įvaizdį tarptautinėje erdvėje. Patriotiškai nusiteikusiems šalies žmonėms tereikia ramiai atsisėsti ir mėgautis vaizdais, kaip tviskančios rusų karo mašinos traiško teroristus.

Daugiau nei dviejų šimtų nekaltų rusų mirtis pagrasino tokią situaciją pakeisti iš pagrindų, ypatingai atsižvelgiant į faktą, kad atsakomybę už lėktuvą pražudžiusią bombą prisiėmė „Islamo valstybės“ teroristai.

Staiga karinė operacijoje Sirijoje įgavo kainą – didelę kainą.

Tad nieko keisto, kad Rusijos žiniasklaida ėmėsi laiko patikrintos propagandinės taktikos – dėl visko apkaltino Vakarus.

Sputnik“ lapkričio 6 dieną paskelbė informaciją, esą „britų pareigūnai įtartinai paskubėjo, pareikšdami, esą Sinajaus pusiasalyje rusų keleivinis lėktuvas sudužo dėl teroristų sąmokslo“.

Dmitrijus Kiseliovas

Žurnalistai pasakojo: „Tai, kad pareigūnai tokius faktus tvirtina taip užtikrintai, kelia dar daugiau klausimų, ypatingai vieną, labai tamsų: ar visa tai suplanavo teroristai, ar britų M16 agentai, apsimetę teroristais?“.

Tą pačią dieną konspiracijų tinklalapis WhatDoesItMean.com paskelbė straipsnį, kuriame tvirtina, kad Rusija sučiupo du CŽV agentus, kurie esą ir sugalvojo numušti skrydį nr. 9268.
Netrukus atėjo ir Dmitrijaus Kiseliovio eilė.

Savo garsiojoje naujienų laidoje „Vesti Nedeli“ skandalingasis vedėjas lapkričio 8 dieną pareiškė: labai įtartina, kad per jau dvejus metus trunkančius JAV antskrydžius prieš „Islamo valstybę“ teroristai nė karto savo taikiniu nebuvo pasirinkę amerikiečių keleivinio lėktuvo. O štai Rusija vos prieš 40 dienų ėmėsi veiksmų – ir jau įvyko tokia skaudi tragedija“.

Be to, D. Kiseliovas pareiškė, esą Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės su „Islamo valstybe“ sudarė sutartį neliesti Vakarų koalicijos civilių lėktuvų. Jis pridūrė, kad „teroristų skirstymas į geruosius ir bloguosius – įprasta Vakarų praktika. Jeigu teroristai taikosi į Rusiją, jie iš karto tampa geraisiais teroristais, netgi demokratijos gynėjais“, piktinosi skandalingasis vedėjas.

„Kremliaus propagandos šaltiniai antskrydžius prieš Sirijos kovotojus interpretuoja kaip ženklą, kad Rusija atgavo geopolitinę galią, su kuria būtina taikstytis“, – „The Telegraph“ sakė Kremliaus stebėtojas Edwardas Lucasas, knygos „Naujasis šaltinis karas“ autorius.

DELFI primena, kad su „Islamo valstybe“ susijusi teroristinė grupuotė „Wilayat Sinai“ prisiėmė atsakomybę už 224 gyvybes nusinešusią katastrofą.

Pirmadienį Didžiosios Britanijos žiniasklaida paskelbė įtariamo Rusijos lėktuvo „А321“ sprogimo organizatoriaus vardą

Laikraštis „The Sunday Times“ tvirtina, kad išpuolį organizavo Sinajaus pusiasalyje veikiantis „Islamo valstybės“ sparnas „Wilayat Sinai“ ir jo vadovas Abu Osama al-Masri. Jis anksčiau prekiavo drabužiais, paskui pasitraukė į pogrindį.

Jungtinių Amerikos Valstijų specialiųjų tarnybų atstovai pirmadienį pareiškė, kad neatmeta galimybės, jog „Islamo valstybės“ padalinys Egipte – teroristinė grupuotė „Sinajaus provincija“ – galėjo suorganizuoti Rusijos lėktuvo „Airbus A321“ katastrofą be „Islamo valstybės“ lyderių žinios.

Rusijos skrydžių bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvas A321, skridęs iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą, sudužo spalio 31 dieną. Lėktuvu skrido 217 keleivių ir septyni ekipažo nariai – visi žmonės žuvo.

Praeitą savaitę Egipto specialiosios tarnybos pradėjo analizuoti Šarm aš Šeicho oro uosto stebėjimo kamerų įrašus, darytus lėktuvo A321 pakilimo dieną. Pagrindinis pareigūnų tikslas – nustatyti, ar į lėktuvą buvo patekę įtartinų asmenų. Jie taip pat renka duomenis apie visus, kurie prieš pakilimą buvo lėktuvo viduje. Skelbiama, kad atliekama detali analizė degalų, kurie buvo naudojami lėktuve, apklausti ir maistą tiekiančios bendrovės atstovai.

Savaitgalį Egipto pareigūnai pareiškė: tikimybė, kad Rusijos lėktuve „Airbus А321“, nukritusiame Sinajaus pusiasalyje, sprogo bomba, siekia net 90 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2409)