JAV teisingumo departamentas pirmadienį pranešė, kad Romanas Selezniovas buvo sulaikytas savaitgalį ir pervežtas į JAV Guamo teritoriją, kur jam pateikti kaltinimai dėl vogtų kreditinių kortelių duomenų platinimo.

30-metis yra kaltinamas tuo, kad įsilauždavo į mažmeninės prekybos kompiuterines sistemas ir instaliavęs kenkėjišką programinę įrangą vogdavo kreditinių kortelių numerius pagal tam tikrą schemą, kuri veikė nuo 2009 metų spalio iki 2011 metų vasario.

Remiantis 2011 metų kaltinamuoju aktu, R.Selezniovas su bendrininkais iš viso yra pavogęs daugiau nei 200 tūkst. kreditinių kortelių numerių ir padaręs bankams nuostolių už daugiau nei 1,1 mln. JAV dolerių.

Atsakydama Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad R.Selezniovo suėmimas Maldyvų sostinėje Malėjė buvo „priešiškas žingsnis“, o Rusijos diplomatinės atstovybės apie suėmimą nebuvo informuotos.

„Šis atvejis ne pirmas, kai JAV įvykdo Rusijos piliečio pagrobimą de-facto, ignoruodama 1999 metų dvišalę sutartį dėl savitarpio teisinės pagalbos“, – nurodoma Rusijos URM pranešime.

Jame taip pat primenama virtinė panašių ankstesnių atvejų, vienas kurių buvo ginklų platinimu JAV teismo apkaltinto Viktoro Bouto suėmimas.

Ministerija tikisi, kad Vašingtonas pateiks Maskvai „suprantamą paaiškinimą, kas atsitiko“ ir leis susisiekti su R.Selezniovu.

Maskva taip pat reikalauja Maldyvų vyriausybės pasiaiškinimo dėl šio incidento.

Tuo tarpu sulaikytojo tėvas V.Selezniovas kaltina Vašingtoną nusikaltimu prieš jo sūnų ir tvirtina, kad nėra jokių duomenų, jog jis būtų įsilaužėlis.

Tėvas piktinosi, kad JAV „leido sau pagrobti žmogų iš Maldyvų ir be jokių įrodymų pervežti į Ameriką bei areštuoti“.

„Man dabar vis vien, ar tikrai Romanas Selezniovas kaltas, ar ne. Bet, jeigu JAV pareigūnai turėjo realius jo dalyvavimo nusikaltime įrodymus, tai turėjo per teismą Maldyvuose pateikti kokį nors kaltinimą“, – sakė V.Selezniovas.

Dar jis tvirtino, kad jo sūnus negalėjo būti nusikaltėlis, nes 2011 metais per teroro aktą buvo sužeistas Maroke ir dabar esąs neįgalus.

V.Selezniovas dar nurodė, kad iki 2011 metų jo sūnus dirbo bendrovėse, kurios nebuvo susijusios su informacinėmis technologijomis.

„Aš bijau, kad jis bus spaudžiamas prisipažinti, jog nužudė Kennedy ir net esąs Monica Levinsky“, – pareiškė V.Selezniovas naujienų agentūrai ITAR-TASS.

„Mes žinome, koks ten Jungtinėse Valstijose teisingumas“, – sakė jis ir pridūrė, kad, jeigu sūnus yra kaltas, jį turi teisti Rusijos teismas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)