Padėtį Viduržemio jūroje stebintys stebėtojai teigė, kad šią savaitę prie Maltos krantų penki žmonės žuvo, o dar septyni dingo be žinios.

Pranešama, kad valtimi plaukė apie 55 žmones. Galiausiai valtis grįžo į Libiją, kai ją pastebėjo žvejybos laivas, tačiau tikslesnės informacijos nepateikiama.

Ketvirtadienį Maltos pilietinių teisių organizacija „Repubblika“ pateikė du pareiškimus policijai, kuriuose nusikalstamu neveikimu apkaltino R. Abelą ir Maltos ginkluotųjų pajėgų vadą Jeffrey Curmi.

Antrasis pareiškimas buvo pateiktas dėl 11 Maltos patrulinio laivo įgulos narių, kurie, kaip tvirtinama, nupjovė migrantų valties variklio laidus.

Per televiziją transliuotoje kalboje ministras pirmininkas penktadienio vakarą pareiškė savanoriškai pasisiūlęs bendradarbiauti atliekant policijos tyrimą.

„Man buvo pranešta, kad, atsižvelgdama į kaltinimų pobūdį, policija paprašė teisėjo pradėti tyrimą dėl ginkluotojų pajėgų pareigūnų ir manęs“, – pranešė R. Abela.

Tyrėjai tirs „kelių nelegalių migrantų <...> nužudymą jūroje“, – pridūrė jis.

„Tokie kaltinimai dėl nužudymo užtraukia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę“, – pridūrė Maltos premjeras.

Maltoje automatiškai pradedamas policijai pateiktų pareiškimų tyrimas. Vėliau gali būti pradėta baudžiamoji byla, atsižvelgiant į tai, kiek įrodymų surenkama.

Ir Malta, ir Italija uždarė savo uostus migrantams, remdamosi naujojo koronaviruso keliama grėsme.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) atstovas Viduržemio jūros regionui teigė, kad „liko keletas neaiškumų dėl to, kas iš tikrųjų įvyko“.

„Visgi neabejotina, gyvybės galėjo būti išgelbėtos, gelbėjimas neturėjo būti atidėtas, o „išgelbėtieji“, neturėjo būti grąžinti į #Libiją, kur dabar turi būti išgelbėti nuo didelės grėsmės jų gyvybei“, – tviteryje parašė UNHCR specialusis pasiuntinys Vincent'as Cochetelis.

R. Abela pareiškė, kad veikė atsižvelgdamas į Maltos nacionalinius interesus ir saugodamas jos piliečius nuo koronaviruso pandemijos.

„Mano sąžinė yra švari, nes padarėme viską, ką galėjome, kad apsaugotume savo žmones ir visus, kurie gyvena šioje šalyje“, – pareiškė jis.

R. Abela paragino neatverti Maltos uostų, kol pandemija nesibaigs.

„Nepaprastosios padėties atveju ši šalis nėra saugus uostas migrantams“, – pridūrė jis.