Tai E. Macronas pareiškė per spaudos konferenciją Vokietijos sostinėje Berlyne su šios šalies kancleriu Olafu Scholzu. Jis pridūrė, kad Prancūzija padėties deeskalacijos klausimu „laikosi išvien“ su Vokietija.

„Jei įvyks ataka, bus imtasi atsakomųjų veiksmų ir (Rusija) turės sumokėti labai didelę kainą“, – teigė E. Macronas.

„Raginame deeskaluoti įtampą, ir taip pat noriu pabrėžti Vokietijos ir Prancūzijos vienybę šiuo klausimu“, – pridūrė prezidentas, pradėjus spekuliuoti, kad Berlynas Rusijos atžvilgiu galimai laikosi švelnesnės pozicijos.

O. Scholzas savo ruožtu nurodė, kad „iš Rusijos tikimės aiškių žingsnių, galinčių prisidėti prie padėties deeskalacijos. Visi sutikome, kad karinė agresija išprovokuos sunkias pasekmes“. Vokietijos kancleris taip pat pabrėžė, kad Maskva turės „labai brangiai sumokėti“, jei pažeis Ukrainos teritorinį vientisumą.

Tačiau E. Macronas tvirtino, kad būtina reikalauti tolesnio dialogo su Rusija, ir atskleidė, kad penktadienį telefonu kalbėsis su šios šalies prezidentu Vladimiru Putinu. Šis pokalbis suteiks V. Putinui galimybę „paaiškinti“, kokie yra Maskvos ketinimai Ukrainoje.

Rusijai prie Ukrainos sienų praėjusių metų pabaigoje sutelkus milžiniškas karines pajėgas, pradėta būgštauti, kad Maskva gali inicijuoti puolimą ir taip duoti pradžią dideliam konfliktui visoje Europoje. Nors Rusija tikina neturinti planų įsiveržti į Ukrainą, šalis mainais į padėties deeskalaciją pareikalavo saugumo garantijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)