Savo telefoninius pokalbius su D. Trumpu ir kitais pasaulio lyderiais E. Macronas palygino su dešrelėmis, kurias siūlant neva geriau nekalbėti apie sudėtį.

Per spaudos konferenciją su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu E. Macronas buvo paprašytas pakomentuoti pirmadienį CNN išplatintą pranešimą, kuriame nurodoma, kad praeitą savaitę įvykęs telefoninis pokalbis tarp Prancūzijos ir JAV vadovų praėjo tiesiog siaubingai.

Cituodamas žinomą XIX a. Prūsijos ir Vokietijos politinio veikėjo Otto von Bismarcko pasakytą frazę, E. Macronas davė suprasti, kad yra linkęs susilaikyti nuo bet kokių kuluarinio pobūdžio komentarų, kai kalbama apie jo pokalbius su kitų pasaulio valstybių lyderiais.

„Kaip sakydavo Bismarckas, jei aiškintume žmonėms, iš ko pagamintos dešrelės, jie veikiausiai atsisakytų jas valgyti“, – pasakė E. Macronas salėje susirinkusiems reporteriams.

„Manau, kad žmonėms geriau matyti jau paruoštus patiekalus, ir tikrai abejoju, ar komentarai iš virtuvės padėtų jais susivilioti“, – pridūrė Prancūzijos prezidentas.

Iš Prancūzijos prezidentūros gautoje praeitą savaitę įvykusio E. Macrono ir D. Trumpo telefoninio pokalbio stenogramoje užfiksuota, kad keturiasdešimtmetis Prancūzijos vadovas D. Trumpo sprendimą įvesti tarifus JAV sąjungininkių eksportui pavadino neteisėtu ir klaidingu.

Trumpesniame Baltųjų rūmų perduotame pranešime nurodoma, kad daugiausia dėmesio per pokalbį buvo skirta prekybai ir imigracijai.

„E. Macronas, atsižvelgdamas į savitarpio santykius, manė sugebėsiąs pasakyti, ką galvoja, bet D. Trumpas negali susitaikyti su tokia kritika“, – perdavė CNN neįvardyto šaltinio žodžiu ir jo apibendrinimą: „Tiesiog blogai. Buvo siaubinga.“

E. Macronas, kaip žinia, neigiamai vertina įprotį dalyti žurnalistams įvairius komentarus, labai būdingą savo pirmtakui Francois Hollande‘ui, todėl nuo pat savo pergalės prezidento rinkimuose stengiasi laikytis tam tikru atstumu nuo žiniasklaidos. Kalbėti apie prezidentavimo užkulisius jis uždraudė ir savo patarėjams.

„Šį klausimą galite užduoti komentatoriams, bet čia, Paryžiuje, nebus kalbama apie tai, kaip viskas vyko, kaip karštai, šaltai, šiltai ar siaubingai viskas praėjo. Mes tiesiog žengiame į priekį ir darome tai, ką reikia“, – pasakė E. Macronas.

Jis taip pat pridūrė, kad noriai sudalyvautų naudingame ir atvirame pokalbyje su D. Trumpu per birželio 7–8 dienomis Kanadoje įvyksiantį Didžiojo septyneto viršūnių susitikimą ir aptartų ne tik tuos klausimus, kuriais abu sutaria, bet ir tuos, kuriais jų nuomonės skiriasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)