M. Saakašvilio Ukrainos prezidento Petro Porošenkos patarėjo vadintas didžiausiu Ukrainos draugu. Jis turi šalyge įgyvendinti būtinas reformas – ekonomines, karines, valdymo aparato pertvarkas, kovos su korupcija. Jo paskyrimas Odesos gubernatoriumi nebuvo netikėtumas.

Pasak politologų, buvusiam Gruzijos vadovui, Ukrainos prezidentas suteikė plačius įgaliojimus kovoti su korupcija.

„Nauja šluota naujai šluoja. M. Saakašvilis stipriai šluoja – net mums, odesiečiams, tai neįtikėtina. Renkama įdomi komanda, bet Odesoje su pertvarkomis bus sunku. Turi ateiti žmonės, nesusiję su korupcija, neturintys nieko bendro su sena sistema. Pakeisti sistemą – nelengva“, – įsitikinęs odisietis Valeryjus.

Pozityvesnės nuomonės laikosi kita odisietė, Vera. „Gal ir pavyks ką nors pakeisti. Juk Gruzijoje reformos įvyko. Svarbiausia, kad valdininkai nustotų imti kyšius. Dabar už viską reikia mokėti, įstatymai čia Odesoje neveikia. Laikas vietas užleisti žmonėms, kurie nežino, kas yra godumas, ir supranta, kad valdžia tarnauja žmonėms“, – mano odisietė.

Atleidęs visus srities rajonų pirmininkus, M. Saakašvilis per vieną dieną atsikratė pusės srities administracijos darbuotojų iš daugiau nei 800, anot jo, gyvenusių iš kyšių. Administracijoje ketinama palikti vos 200 darbuotojų ir tie turėtų būti nesusiję su sena sistema. Paskelbti nauji konkursai, laisvas vietas turėtų užimti pilietiškai nusiteikę ukrainiečiai.

„Gyventojai pageidauja permainų – pabodo korupcija ir kyšiai už kiekvieną leidimą. Manau, kad srities administracijas išvis reikia panaikinti, bet Ukrainoje tokia sistema. Renkuosi žmones, įgijusius išsilavinimą užsienyje, norinčius dirbti Ukrainos labui, juolab – Odesai. Mano užduotis -parodyti, kad valdžia privalo tarnauti žmonėms. Amžius tam – nesvarbu“, – teigia M. Saakašvilis.

Naujoji Odesos srities Izmailo rajono tarybos pirmininkė Valentina Stoikova tikina suprantanti, kad ateina tarnauti žmonės, esanti savanore, dirbančia frontui. „Sudėtingas laikotarpis, bet tikuosi, kad vietos gyventojai mane palaikys“, – viliasi V. Stoikova.

M. Saakašvilis sako, kad komandą renkasi pats, įsiklausydamas į vietinių, išmanančių Odesos specifiką, patarimus, tačiau jo vykdomos permainos neišvengia ir protestų.

Savanoriai protestavo prieš M. Saaakšvilio norą pavaduotoja paskirti buvusio Rusijos premjero Jegoro Gaidaro dukrą žurnalistę Mariją Gaidar. Ši esą kol kas neatsisako Rusijos pilietybės, o anksčiau yra pripažinusi, kad Krymas priklauso Rusijai.

„Kad gubernatorius išvijo kyšininkus - labai gerai, bet Rusijos pilietės M. Gaidar paskyrimas į atsakingas pareigas - spjūvis Odesos pilietinei visuomenei. Marija kritikavo Vladimirą Putiną labai atsargiai ir net neatsako į klausimą -kas vyksta Donbase, kas užpuolė Ukrainą. Ar tai pakeis sistemą? Abejoju“, – teigia politikos analitikas, buvęs savanorių bataliono „Aidar“ vadas Jevgenyjus Dykyjus.

M. Saakašvilis toliau tvirtina, kad reikia keisti sistemą, žmones, nes Odesa – Ukrainos pakraštys, į kurį gali kėsintis Rusija. „Odesoje galvas kelia separatistai, todėl M. Gaidar dalyvavimas srities valdyme – reikšmingas. Maskvai tai nepatiks, bet tai – jų problema“, – argumentuoja M. Saakašvilis.

Pasak politologų, M. Saakašvilio paskyrimas Odesos gubernatoriumi – smūgis Ukrainos oligarchams, jėgos struktūroms ir žinia Rusijai, kuri siekia įsigalėti Juodojoje jūroje.