Savo laiške buvusiam „Nezavisimaja gazeta“ vyriausiajam redaktoriui Vitalijui Tretjakovui buvęs TSRS vadovas, kalbėdamas apie tikrąsias dabartinių įvykių priežastis, pareiškė: „Manau, kad jos susijusios su „perestroikos“ žlugimu, neapgalvotu, avantiūristišku Sąjungos „paleidimu“, rašo newsru.com.

M. Gorbačiovas pabrėžė, kad „visomis prieinamomis priemonėmis kovojo už vieningos valstybės išsaugojimą“.

„Ir prieš, ir po Rusijos Federacijos, Ukrainos ir Baltarusijos vadovų susitarimo Belovežo girioje perspėjau dėl pavojų, kuriuos kėlė tuometinės Rusijos vadovybės griaunamieji veiksmai“, - pažymėjo buvęs prezidentas ir pridūrė: „Deja, į mano perspėjimus nebuvo atsižvelgta“.

„Rusijos Federacijos Aukščiausioji Taryba aidint plojimams pritarė Sąjungos išardymui, nė žodžiu neužsimindama apie Krymą ar Sevastopolį. Beje, tokios pačios pozicijos tomis lemtingomis šaliai dienomis laikėtės ir jūs bei daugelis kitų „Nezavisimaja gazeta“, kurią tuo metu redagavote, autorių“, - rašė M. Gorbačiovas.

Jo teigimu, „kai tapo aišku, kad įvykiai sukasi vis pavojingesne kryptimi, jis kreipėsi į prezidentus Vladimirą Putiną bei Baracką Obamą, taip pat kitus pasaulio lyderius, prašydamas pasitelkti visas savo galimybes ir autoritetą, kad padėtų ukrainiečiams rasti išeitį iš aklavietės“.

„Deja, to nebuvo padaryta“, - konstatavo M. Gorbačiovas.

Jis mano, kad „svarbiausia – sustabdyti pavojingą eskalaciją, rasti sprendimą, kurį palaikytų Ukrainos ir Rusijos piliečiai, bei užkirsti kelią naujam šaltajam karui“.

„Dabar Rusijos prezidentas beveik kiekvieną dieną bendrauja su kitų valstybių vadovais, taip pat su minėta ponia Merkel. Vyksta aktyvūs diplomatiniai kontaktai ir aš nenorėčiau į juos veltis. Jūsų siūlomas „prašytojo“ vaidmuo man netinka“, - rašė buvęs TSRS prezidentas.