Kaip rašo prancūzų laikraštis „Le Monde“, buvęs naftos kompanijos „Jukos“ vadovas pasiruošęs vadovauti šaliai, kad „būtų įveikta krizė“, praneša news.liga.net. M. Chodorkovskis paaiškino, kad anksčiau nemąstė apie prezidento postą, tačiau dabar situacija pasikeitė. Savo vaidmenį jis mato inicijuojant konstitucinę reformą ir perskirstant valdžios galias.

Buvęs Rusijos naftos magnatas Michailas Chodorkovskis įsteigė proeuropietišką judėjimą, praneša agentūra AFP.

Judėjimo „Atvira Rusija“ steigimo ceremonija Paryžiuje buvo transliuojama internetu. Buvęs turtingiausias Rusijos žmogus ragino savo tautiečius prieš 2016-ųjų parlamento rinkimus siekti politinio kurso pasikeitimo ir teisinio valstybingumo.

Pasak M. Chodorkovskio, „Atvira Rusija“ bus bendraminčių forumas internete, tačiau ne politinė partija. „Tikrieji patriotai turi tarnauti savo šaliai ir tautai ir tamsiais laikais“, - sakė 51 metų M. Chodorkovkis, kuriam Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gruodį po 10 kalėjime praleistų metų suteikė malonę ir kuris dabar gyvena Šveicarijoje. „Mažuma gali būti įtakinga, kai susiorganizuoja“, - pabrėžė jis.

Kad Europa nepriklauso Rusijai, yra „melas tų, kurie nori visą gyvenimą valdyti šalį, kurie spjauna į įstatymą ir teisingumą“, - kalbėjo M. Chodorkovskis. Iš tikrųjų Rusija esą „ir geografiniu, ir kultūriniu požiūriu“ yra Europos dalis.

Buvęs naftos kompanijos „Jukos“ vadovas M. Chodorkovskis buvo suimtas 2003-iaisiais ir vėliau dėl sukčiavimo ir mokesčių slėpimo nuteistas ilga laisvės atėmimo bausme. Vakarai procesus prieš jį vadino politiškai motyvuotais.

Mainais už paleidimą M. Chodorkovskis faktiškai turėjo pažadėti nedalyvauti Rusijos politikoje. Kol kas oficialios Kremliaus reakcijos į „Atviros Rusijos“ sukūrimą nėra. „Aš manau, kad jis užpyks“, - sakė M. Chodorkovskis apie spėjamą V. Putino reakciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (680)