Kaip skelbė jo spaudos tarnyba, A. Lukašenka teigia, esą branduolinio ginklo panaudojimo iš Baltarusijos teritorijos priežastis gali būti tik viena – agresija prieš šalį.

Jis pridūrė, kad tai yra „atgrasymo ginklas“ ir kad „vargu ar kam nors kils noras kariauti su šalimi, kuri turi tokį ginklą“.

A. Lukašenka taip pat sakė, kad norėtųsi išvengti situacijos, kai tektų panaudoti branduolinį ginklą.

„Neduok Dieve, man teks priimti sprendimą panaudoti šį ginklą šiais laikais. Bet jokių dvejonių nebus, jeigu tik prieš mus bus pademonstruota agresija“, – pabrėžė jis.

A. Lukašenka tikino, jog branduolinio ginklo dislokavimas Baltarusijoje buvo jo prašymas ir primygtinis reikalavimas, išsakytas Rusijai, siekiant užtikrinti saugumą.

„Iš pradžių prašiau Vladimiro Putino. Paskui draugiškai primygtinai pareikalavau – grąžink kol kas man šį ginklą [taktinį]. Man jo užteks“, – nurodė jis.

Šiuo metu A. Lukašenka nemato būtinybės Baltarusijoje dislokuoti strateginio branduolinio ginklo, kita vertus, „šalyje rengiamos aikštelės ir tokiems ginklams, jos visos sveikos, išskyrus vieną, todėl, jeigu reikės, mes bet kurią akimirką...“

JAV nemato požymių, kad Baltarusijoje būtų dislokuojami rusiški branduoliniai ginklai

Jungtinės Valstijos neužfiksavo jokių požymių, kurie rodytų, kad praktiškai įgyvendinami V. Putino ir A. Lukašenkos deklaruojami planai dislokuoti Rusijos taktinius branduolinius ginklus Baltarusijos teritorijoje, pirmadienį pareiškė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo koordinatorius Johnas Kirby.

„Mes nematome jokių požymių, kad branduolinių ginklų judėjimas vyksta ar artėja“, – sakė J. Kirby.

Jis taip pat pabrėžė, kad Amerikos pusė nemato „jokių požymių“, kurie verstų šalį keisti savo poziciją dėl branduolinės parengties ar pajėgumų.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, gegužės 25 dieną Rusijos ir Baltarusijos gynybos ministrai pasirašė susitarimą dėl Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimo Baltarusijos teritorijoje. Tą pačią dieną A. Lukašenka paskelbė, kad Rusija jau pradėjo perduoti Baltarusijai savo branduolinius ginklus.

Praėjusią savaitę per susitikimą su A. Lukašenka Sočyje V. Putinas sakė, kad taktiniai branduoliniai ginklai bus pristatyti į Baltarusiją po liepos 7–8 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)