Daugiau nei 10 metų Sicilijoje gyvenanti lietuvė pasakoja, kad gaisrai saloje kyla kiekvienais metais, kaip ir daugelyje Pietų Europos vietovių, bet visoje Italijoje šiuo metu vyksta reiškiniai, kurių seniau tiek nebūdavo.

„Šiaurės Italijoje vakar ir užvakar buvo baisios krušos, tornadai siautė, liūtys baisios, daug išverstų medžių. O čia, Pietuose, beprotiškas gaisrų kiekis. Ką tik perskaičiau, kad vien Sicilijoje šįryt, 10 val., buvo 55 vietovės, kuriose degė ugnis. Palermo meras sakė, kad per 10 metų tai yra pirmas toks sunkus ugnies atvejis ir nebežino, kaip sutvarkyti“, – pasakoja S. Crisafulli.

Sicilija

Šiuo metu gaisrai išplitę daugiausiai Palermo rajone, tačiau taip pat dega ir Mesinos, Enos rajonai. Visu pajėgumu dirba gaisrininkai, savanoriai, civilinės saugos atstovai, kurie informuoja gyventojus.

„Pas mus yra nepaprastai karšta. Esame tokioje situacijoje, kai yra pačios aukščiausios temperatūros per paskutinį dešimtmetį fiksuojamos. Šiandien prognozuojama +48 laipsnių temperatūra. Jau dabar nėra, kuo kvėpuoti. 9 val. ryte temperatūra Katanijoje jau siekė 41 laipsnį“, – sako lietuvė.


Tokie karščiai, jos teigimu, paveikė ir kasdienį žmonių gyvenimą. Civilinės saugos atstovai skelbia raudoną aliarmą, kuris reiškia, kad gyventojai raginami be reikalo neiti į lauką, niekur nevykti, gerti daug vandens, vėsinti patalpas. Tačiau čia iškyla problema – kadangi dauguma naudoja oro kondicionierius, neatlaiko elektros sistema, jos tiekimas nepastovus.

„Katanijoje žmonės šiąnakt neturėjo nei elektros, nei vandens. Vienas žmogus, su kuriuo kalbėjome, naktį leido kemperyje, vandens prisipylė degalinėje su žarna, nes nežino, kiek dar truks tokia situacija, – pasakoja S. Crisafulli. – Mes kol kas gyvename ramiai, tik dinginėja elektra, tikriausiai nuo perkrūvio. Tikimasi, kad ryt avėsimas iki 29 laipsinių pagerins situaciją.“

Didžiulį gaisrą savo akimis matė ir pašnekovės vyras, kurio lėktuvas, šiąnakt skridęs iš Milano Bergamo, vietoje Katanijos buvo nukreiptas į Trapanį.

„Jis sakė, kad vienu metu atrodė, kad tikrai važiuojame per pragarą. Iš kairės, iš dešinės pusės, visur baisios ugnys. Vėjas šiąnakt buvo didžiulis, kuris dar pagreitino ugnies plitimą“, – pasakoja S. Crisafulli.

Miestelyje, kuriame ji įsikūrusi, sekmadienį buvo kilęs gaisras, jį pavyko greitai užgesinti. Tačiau kaimyniniai kalnai degė ir pirmadienį.

„Vakar labai didelis gaisras buvo už 7 km nuo mūsų esančiame miestelyje kalnuose. Atrodė, atsivėrė pragaro vartai“, – neslepia pašnekovė.

Ji aiškina, kad gaisrai kyla įvairiai – kartais užtenka cigaretės nuorūkos. Bet taip pat dažnai juos sukelia ir piktavaliai.

„Palermo meras jau atvirai pyko, sakė, kad piromanija ir nusikaltėliai prisidėjo labai daug prie tų gaisrų atsiradimo“, – teigia S. Crisafulli.

Sutrikdyta oro uostų veikla

Gaisrai paveikė ir oro uostų veiklą. Šią naktį skrydžiai sutrikdyti Palermo oro uoste, jie iš dalies atnaujinti tik 11 val. ryte.


Praėjusią savaitę gaisrui kilus Katanijos oro uosto atvykimo salėje, šiuo metu, pašnekovės teigimu, jis veikia tik apie 40 proc. pajėgumu. Kiti skrydžiai yra arba visiškai atšaukiami, arba nukreipiami į kitus oro uostus. Turistams, turintiems skristi iš Katanijos, Sicilijos lietuvė pataria atvykti ne 3, bet net 5 valandomis anksčiau, jei jų skrydis bus perkeltas į Trapanį, mat iki jo – 4 valandos kelio oro uosto organizuojamu autobusu. Taip pat patariama pasirūpinti savo saugumu, nes dėl tvarkymo darbų laukti ir kelti karštį gali tekti lauke.

Sicilija yra vienas pagrindinių turistų traukos centrų. Daug kliūčių susidaro ir turistams, negalintiems atskristi ir išskristi, taip pat veikia ir turizmo srityje dirbančius. Visur chaosas. Mūsų klientai patyrė nepatogumų, kai kas turėjo staiga susiorientuoti ir staigiai išvykti į Palermo oro uostą, kitiems teko skristi iš kito oro uosto. Bėda ta, kad dabar prasideda pačios aktyviausios turistinės savaitės“, – aiškina S. Crisafulli, pati valdanti viešbutį ir restoraną.

Anot jos, skelbiama, jog Sicilijoje gamtos, ekonominiams, turistiniams nuostoliams padengti neužteks dešimties metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją