Krokuvos Jogailos universiteto istorikas profesorius Andrzejus Nowakas mano, jog negalima visą laiką kalbėti apie hitlerininkų nusikaltimus, nutylint arba užmirštant komunizmo naikinimus. Interviu dienraščiui „Rzeczpospolitaistorikas sako, jog „Lenkijos valdžia elgiasi taip, tarsi nebūtų problemos, tarsi sovietų kariai neišžagino milijonus vokiečių moterų ir šimtus tūkstančių lenkių kaimuose ir ne tik pamaryje ar Silezijoje, žemėse, kurias Raudonoji armija traktavo kaip užkariautas, tačiau taip pat Mazovijoje ir Žešovo apylinkėse“.

Jo nuomone, Gdanske raudonarmiečiai išžagino visas surastas moteris ir todėl Gdanskas yra ta vieta, kur galima būtų pastatyti studento paminklą.

Istorikas mano, jog ši problema niekada nebuvo įtvirtina lenkų sąmonėje. Žinoma, priduria A.Nowakas, apie Raudonosios armijos didvyriškumą negalima pamiršti, nes ji kovėsi labai gerai. Istorikas sako, kad “tarp daugelio lenkų istorikų visą laiką egzistuoja koloninis mąstymas su savo apribojimais”.

Jis primena 1937 metų SSRS Vidaus reikalų ministro Nikolajaus Ježovo įsakymą, kurio pasėkoje tuometinėje Sovietų sąjungoje buvo sušaudyta 111 tūkst. lenkų kilmės žmonių, tai trigubai daugiau negu Katynėje. O kol kas, sako profesorius, istorinė tiesa apie komunizmo nusikaltimus nutylima tiek istoriniuose darbuose, tiek kultūroje.