Partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis išsakė šią kritiką, bandydamas paaiškinti, kodėl priešinasi prezidentinės valdymo sistemos, už kurią pasisako Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, įvedimui.

„Deja, mūsų laikais prezidento rinkimai dažnai pavirsta tam tikru plebiscitu, kurį laimi ne atsakingas politikas, o garsenybė politikas“, – interviu nacionalistiniam laikraščiui „Gazeta Polska“ sakė J. Kaczynskis, kuris daugelio nuomone turi didelę įtaką Lenkijos valdymui.

„Prancūzijos pavyzdys pritrenkiančiai parodo, kaip blogai gali pasisukti tokia situacija“, – pridūrė J. Kaczynskis.

Varšuvos ir Paryžiaus santykiai yra įtempti nuo 2016 metų, kai PiS vyriausybė atšaukė oficialias derybas su prancūzų kompanija „Airbus“ dėl 50 sraigtasparnių „Caracal“ įsigijimo už kelis milijardus eurų.

Šių metų rugpjūčio mėnesį E.Macronas sukritikavo Lenkijos vyriausybę, kad ši veikia „prieš Europos interesus daugelyje sričių“, ir įspėjo, kad Varšuva rizikuoja ateityje būti išstumta į bloko „paribius“.

Tada Lenkijos premjerė Beata Szydlo Prancūzijos prezidento kritiką pavadino „arogantiška“.

„E. Macronas arogantiškais pareiškimais galbūt svaidosi dėl politinės patirties stokos ir aš tą galiu suprasti, tačiau tikiuosi, kad jis ištaisys šį trūkumą ir ateityje elgsis santūriau“, – pareiškė ji.

„Man tikrai neramu, kad Prancūzijos prezidentas šiuo metu griauna Europos Sąjungos kertinius akmenis ir bando įvesti protekcionizmą“ , – pridūrė vyriausybės vadovė rugsėjo mėnesį.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)