Perskaičius laišką susidaro įspūdis, kad A. Guterresu naudojasi suinteresuota šalis, sekmadienį Naujajame Delyje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose sakė S. Lavrovas.

Jis turėjo omenyje laišką, kuriame JT vadovas siūlo atnaujinti susitarimą, kurį atšaukė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pasiskundęs, kad sankcijos trukdo eksportuoti jo šalies prekes.

Laiške, su kuriuo penktadienį susipažino naujienų agentūra dpa, A. Guterresas užsiminė S. Lavrovui, kad Maskva galėtų būti vėl prijungta prie tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT, įsteigus Rusijos žemės ūkio banko padalinį, skirtą tam tikriems mokėjimams.

S. Lavrovas išreiškė nepasitenkinimą, esą A. Guterresas siūlo prie SWIFT sistemos prijungti Rusijos valstybinio žemės ūkio banko padalinį Liuksemburge. „Bet šis padalinys neturi licencijos vykdyti bankines operacijas... [ir] bus uždarytas“, – teigė S. Lavrovas.

Jis taip pat teigė, kad dėl numatomos draudiko „Lloyd‘s“ integracijos liko neatsakytų klausimų.

S. Lavrovas pakartojo, kad Rusija yra pasirengusi atnaujinti susitarimą, jei bus įvykdyti jos reikalavimai.

Be kitų reikalavimų, Maskva siekia, kad pats žemės ūkio bankas būtų prijungtas prie SWIFT sistemos ir kad būtų sušvelnintos kitos Rusijai taikomos Vakarų sankcijos.

A. Guterreso laiške pateikiami dar trys pasiūlymai, kaip palengvinti Rusijos eksportą. Jame taip pat kalbama apie trąšų bendrovių įšaldyto turto Europoje „atšaldymą“ ir leidimą Rusijos laivams įplaukti į Europos uostus, netiesiogiai atskleidžiant, kad JT bendradarbiauja su ES, siekdama šių nuolaidų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)