Izraelio duomenimis, tai buvo pirmasis abiejų šalių diplomatijos vadovų pokalbis nuo Ukrainos karo pradžios 2022 metų vasarį.

Abu ministrai aptarė „virtinę dvišalių ir ekonominių temų“, antradienį pranešė Izraelio užsienio reikalų ministerija.

„Ministras E. Cohenas išsamiai kalbėjo apie žydų bendruomenę Rusijoje ir imigrantus iš buvusios Sovietų Sąjungos Izraelyje bei abiejų šalių santykių svarbą“, - sakoma pranešime

Gegužę S. Lavrovo interviu Italijos televizijai apie karą Ukrainoje sukėlė pasipiktinimą Izraelyje ir kitose šalyse. Izraelio duomenimis, Kremliaus šeimininkas atsiprašė už savo ministro žodžius. Maskva savo invaziją į Ukrainą, be kita ko, argumentuoja tariamai būtina „denacifikacija“, nors Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenkis turi žydiškų šaknų. Tai komentuodamas, S. Lavrovas pareiškė, kad ir Hitleris turėjo „žydiško kraujo“. „Tai visiškai nieko nereiškia. Žydų išmintis sako, kad uoliausi antisemitai paprastai yra žydai“, - tuomet teigė S. Lavrovas.

Savo prisistatymo kalboje pirmadienį Izraelio užsienio reikalų ministras užsiminė ir apie Ukrainos karą. „Rusijos ir Ukrainos tema viena yra aišku – mes viešai kalbėsime mažiau“, - teigė jis. Tačiau humanitarinė parama Ukrainai esą bus tęsiama.

Buvęs Izraelio premjeras ir užsienio reikalų ministras Jairas Lapidas keliskart aiškiai pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje. Tačiau apskritai Izraelis buvo veikiau santūrus, kad nepakenktų santykiams su Maskva.

V. Putinas gruodį buvo pirmasis, pasveikinęs Benyaminą Netanyahu suformavus vyriausybę. Per ankstesnes kadencijas B. Netanyahu santykiai su V. Putinu buvo laikomi glaudžiais.