„Mes neabejotinai padėsime Ukrainos žmonėms išsilaisvinti iš režimo, kuris yra absoliučiai priešiškas žmonėms ir istorijai“, – sekmadienį lankydamasis Egipto sostinėje sakė S. Lavrovas. Jis pridūrė, kad ateityje Rusijos ir Ukrainos žmonės gyvens kartu.

Pastarosiomis dienomis Rusijos vadovybė viešai sugriežtino savo poziciją dėl karo Ukrainoje. Trečiadienį S. Lavrovas pagrasino, kad planuojama užimti daugiau teritorijų už rytinio Donbaso regiono, kur šiuo metu vyksta daugiausia mūšių, ribų.

Atsižvelgiant į Vakarų tiekiamus ginklus ir didesnį jų nuotolį, būtina nustumti Ukrainos karius toliau nuo Donecko ir Luhansko regionų, teigė jis.

Paskelbęs, kad siekiama pakeisti politinę vadovybę Kyjive, S. Lavrovas prieštarauja savo paties balandžio mėnesio pareiškimams.

„Mes neplanuojame keisti režimo Ukrainoje“, – tuomet sakė Rusijos diplomatijos vadovas interviu televizijos kanalui „India Today“.

Ukrainiečiai patys turi nuspręsti, su kokia vadovybe jie nori gyventi, tuomet tvirtino S. Lavrovas.

Išvyko į Afrikos šalis, priklausomas nuo grūdų importo

Rusijos diplomatijos vadovas sekmadienį, pradėjęs kelionę po Afrikos šalis, kurių aprūpinimas maistu priklauso nuo importo, patikino Egipto vadovus, kad jų rusiškų grūdų užsakymai bus įvykdyti.

„Patvirtinome Rusijos grūdų produktų eksportuotojų įsipareigojimą visiškai įvykdyti jų užsakymus“, – sakė užsienio reikalų ministras S. Lavrovas spaudos konferencijoje po derybų su Egipto kolega Samehu Shoukry. – Prezidentas Vladimiras Putinas tai pabrėžė per neseniai įvykusį pokalbį telefonu su Egipto prezidentu al Sisi“.

S. Lavrovo vizitas vyksta po to, kai penktadienį Rusija ir Ukraina su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija pasirašė svarbų susitarimą, kuriuo siekiama sušvelninti pasaulinę maisto krizę, kilusią dėl užblokuoto grūdų tiekimo per Juodąją jūrą.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį Ukrainos uostuose buvo užblokuota nuo 20 iki 25 mln. tonų grūdų, o Ukraina, siekdama apsiginti nuo puolimų iš jūros, užminavo uostų prieigas.

Susitarime numatyta sukurti saugius koridorius grūdų eksportui iš trijų Ukrainos uostų, taip pat siekiama palengvinti Rusijos grūdų eksportą – išbraukti jį iš Vakarų sankcijų objektų sąrašo.

„(JT) generalinis sekretorius prisiėmė atsakomybę už šių neteisėtų apribojimų, kuriuos JAV ir ES nustatė (Rusijos) finansinėms ir tiekimo grandinėms, panaikinimą“, – sakė S. Lavrovas.

Prieš Rusijai pradedant karą Ukrainoje abi šios šalys sudarė 85 proc. Egipto kviečių importo, kurį smarkiai paveikė tai, ką S. Lavrovas vėliau sekmadienį kreipdamasis į Arabų lygą Kaire pavadino „vadinamąja pasauline maisto krize“.

S. Lavrovas susitiko su Arabų lygos vadovu Ahmedu Aboulu Gheitu ir 22 šalių, sudarančių šį arabų bloką, atstovais.

JAV siekia izoliuoti Rusiją pasaulinėje arenoje dėl jos invazijos į Ukrainą, tačiau arabų pasaulyje, kur daugelis šalių nesiryžta aštrinti santykių su Maskva, joms tą daryti sekasi prasčiau.

Daugelis jų, pavyzdžiui, Egiptas, nėra aiškiai pasisakę nei už Rusiją, nei už Ukrainą, todėl S. Lavrovas sekmadienį pagyrė arabų šalių ir Lygos „subalansuotą, sąžiningą ir atsakingą poziciją“.

Kelios valstybės narės yra labai priklausomos nuo kviečių importo iš Ukrainos ir kenčia nuo maisto trūkumo, dėl kurio, pasak S. Lavrovo, buvo „atvirai ir besąlygiškai“ apkaltinta Rusija, „tarsi maisto krizė prasidėjo tą dieną, kai pradėjome specialią karinę operaciją Ukrainoje“.

Be koronaviruso pandemijos ir tiekimo grandinės problemų, diplomatas sakė, kad krizę „dar labiau pagilino neteisėtos Vakarų sankcijos Rusijos Federacijai“.

Nepaisydamas to, kad šeštadienį Rusija smogė Ukrainos Odesos uostui ir Kyjivas tai pavadino „spjūviu į veidą“ ką tik pasirašytam susitarimui su Turkija ir JT, sekmadienį S. Lavrovas gyrė susitarimą.

Jis sakė arabų šalių vadovams, kad susitarimas privers „Vakarų šalis panaikinti apribojimus ir nustoti trukdyti tiekti rusiškus grūdus pirkėjams“.

Iš Egipto S. Lavrovas vyks į Ugandą, Etiopiją ir Kongą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)