Rusijos diplomatijos vadovas lankosi Turkijoje, kuri palaiko ryšius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu ir dalyvavo derybose su šios šalies užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu. S. Lavrovas taip pat pagrasino nutraukti svarbų susitarimą dėl grūdų, kurį Turkija padėjo sudaryti, jei ir toliau bus daromos kliūtys Rusijos eksportui.

„Bet kokios derybos turi būti grindžiamos atsižvelgiant į Rusijos interesus, Rusijos problemas, – sakė S. Lavrovas. – Jos turėtų būti apie principus, kuriais bus grindžiama naujoji pasaulio tvarka“. Jis pridūrė, kad Rusija atmeta „vienpolę pasaulio tvarką, kuriai vadovauja „vienas hegemonas“.

Rusija jau seniai tvirtina vadovaujanti kovai su JAV dominavimu tarptautinėje arenoje, ir teigia, kad puolimas Ukrainoje yra šios kovos dalis.

Šią savaitę Kremlius pareiškė, kad, nematydamas jokio diplomatinio sprendimo, neturi kito pasirinkimo, kaip tik tęsti daugiau nei metus trunkantį karą Ukrainoje.

Pernai prasidėjus karui kilo baimė dėl pasaulinės maisto krizės, nes Rusija ir Ukraina yra svarbios grūdų ir kitų žemės ūkio produktų eksportuotojos.

S. Lavrovas pareiškė, kad Rusija gali pasitraukti iš istorinio susitarimo, kuris leido gyvybiškai svarbiam eksportui išplaukti iš užblokuotų Juodosios jūros uostų. „Jei nebus tolesnės pažangos šalinant kliūtis rusiškų trąšų ir grūdų eksportui, mes pagalvosime, ar šis susitarimas reikalingas“, – sakė jis.

Vizito išvakarėse Maskva pareiškė, kad pratęsė susitarimą „kaip geros valios gestą dar 60 dienų“.

Rusija ne kartą grasino nutraukti susitarimą, kuris leido eksportuoti daugiau kaip 25 mln. tonų grūdų. Maskva skundžiasi, kad nesilaikoma susitarimo dalies, kurioje jai pažadėta teisė eksportuoti trąšas be Vakarų sankcijų.

Turkija siekia, kad susitarimas būtų pratęstas 120 dienų, laikantis pirminio susitarimo, dėl kurio Ankara ir Jungtinės Tautos derėjosi praėjusių metų liepą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)