Dabar jos mokosi pusė šalies moksleivių.

Latvijos ministrų kabinetas antradienį, balandžio 23 d., patvirtino pagrindinio ugdymo valstybinio standarto taisykles ir pagrindinio ugdymo programų pavyzdžius. Nuostatose taip pat numatyta nuo 2026 m. panaikinti rusų kalbos, kaip antrosios užsienio kalbos, mokymą. Latvijos švietimo ministerijos duomenimis, dabar beveik pusėje mokyklų antroji užsienio kalba yra rusų.

Mokiniai, iki 2025 m. rugsėjo 1 d. pasirinkę rusų kalbą, galės toliau jos mokytis iki devintos klasės. Nuo 2026–2027 mokslo metų mokiniai galės kaip antrąją užsienio kalbą rinktis tik kurią nors iš oficialių Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės kalbų arba užsienio kalbą, reguliuojamą tarpvalstybinių susitarimų dėl švietimo. Kaip rašo portalas „Delfi.lv“, rusų kalba tarp minėtųjų kalbų nepatenka.

Latvijos švietimo ministrė Anda Čakša sakė, kad nuo 2026–2027 mokslo metų vaikai antrosios užsienio kalbos pradės mokytis ne nuo ketvirtos klasės, kaip dabar, bet nuo penktos. „Delfi.lv“ pažymi, kad artimiausiu metu faktiškai analogiškas Švietimo įstatymo pataisas trečiuoju skaitymu patvirtins Seimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)