Lakūno Davido Riggso palaikų buvo ieškoma nuo antradienio po katastrofos, įvykusios netoli Šenjango miesto, per kurią taip pat žuvo jauna kinė vertėja.

DELFI primena, kad aviacijos renginyje dalyvavo ir lietuvis lakūnas Jurgis Kairys. Pasak jo, amerikietis elgėsi pavojingai ir neprofesionaliai, o skaudžiausia, kad dukters žūtį matė šventėje dirbusi moteris.

D.Riggsas Kinijoje ruošėsi dalyvauti vienoje aviacijos šventėje ir veikiausiai repetavo vieną iš savo triukų, kai įvyko ta nelaimė.

Paieškų komandos vadovas Zhang Fangas sakė, kad D.Riggso kūnas buvo rastas Caihu ežero dugne, kuri jį aptiko narai iš Beihajaus miesto gelbėjimo biuro Daliano skyriaus.

„Jis veikiausiai žuvo nuo smūgio, tačiau kol kas to tiksliai nežinome“, – Zhang Fangas sakė telefonu iš incidento vietos.

D.Riggso galingas vienmotoris lėktuvas „Lancair 320“ subyrėjo įsirėžęs į ežerą, o iki šiol rastos kai kurios jo dalys, įskaitant abu krėslus. Avarijos priežastys tiriamos, tačiau tame mažame lėktuve nebuvo skrydžio duomenų registratoriaus – „juodosios dėžės“.

Pasak Zhang Fango, D.Riggso lėktuvas sudužo pilotui mėginant atlikti manevrą, per kurį jis turėjo važiuokle turėjo liesti vandenį, skrendant dideliu greičiu.

Lėktuvas buvo ką tik pakilęs per nesmarkų lietų, tačiau nebuvo jokių požymių, kad pilotas pažeidė skraidymo taisykles, pažymėjo Zhang Fangas.

Kituose pranešimuose teigiama, kad Kinijos pareigūnai atkalbinėjo amerikietį nuo to skrydžio, tačiau Zhang Fangas sakė neturintis tokios informacijos.

D.Riggsas buvo gerai žinomas Holivudo oro kaskadininkas, tačiau jis vertintas prieštaringai dėl virtinės teisinių problemų ir polinkio į savigyrą.

Piloto tinklalapyje išdidžiai skelbiama, kad jis yra pasiekęs septynis pasaulinius aviacijos greičio rekordus, tačiau nutylima, kad jam Jungtinėse Valstijose dukart buvo atimta piloto licencija.

Pirmoji sankcija buvo pritaikyta, kai jis praskrido šalia garsiojo Santa Monikos molo Los Andžele savo reaktyviniu mokomuoju lėktuvu „Aero L-39 Albatros“. Tąsyk D.Riggsui teismas skyrė 60 dienų viešųjų darbų ir 60 parų arešto už chuliganišką skraidymą.

Amerikietis antrąkart neteko licencijos pernai lapkritį, kai be leidimo skraidino keleivius. Prokurorai pradėjo tyrimą, kai sudužo jo verslo partnerio pilotuojamas lėktuvas ir žuvo abu juo skridę žmones.

Pilotas paėmė kartu skristi kinų mergaitę

Kaip DELFI po nelaimės pasakojo J. Kairys, kad iš ryto lakūnai atliko treniruočių skrydžius. Po pietų oras labai suprastėjo, prasidėjo lietus, todėl pilotai sustūmė savo lėktuvus į angarą. Tačiau amerikiečiai nusprendė dar skristi. Be to, vienas jų paėmė kartu skristi kinų mergaitę, padėjusią versti.

„Kelios minutės po pakilimo pasigirdo žinia, kad nukrito lėktuvas. Amerikiečių vertėja, buvusi kartu su JAV delegacija, suprato, kad jos dukra taip pat buvo tame lėktuve, bėgo verkdama per aerodromą. Labai tragiška istorija. Visos kinų tarnybos iš karto buvo sukeltos ant kojų. Iki šiol avarijos priežastys tikslinamos vietinių tarnybų. Lėktuvo nuolaužos operatyviai ištrauktos iš ežero. Mergaitę pavyko rasti greitai, bet ji, deja, mirė pakeliui į ligoninę“, - DELFI pasakojo tragiško įvykio liudininku tapęs J. Kairys.

Pasak jo, skrydžio metu JAV lakūnai atrodė labai nedisciplinuoti ir, pasižiūrėjus treniruočių skrydžius, kėlė abejonių dėl profesionalumo.

„Žuvęs lakūnas per treniruotę pavojingai skraidė iki galo neparuoštoje grupinėje skrydžių programoje, praskrido pro kitą lėktuvą labai arti jo, nematydamas ir nesuprasdamas, kad rizikingai elgiasi, nepaisė skrydžių vadovų nurodymu“, - pasakojo J. Kairys.

Nelaimė įvyko rugsėjo 17 d. 13 val. vietos laiku. Kaip pranešama, buvo matyti, kaip prieš pat nelaimę D. Riggsas skrido žemai virš vandens. Kinijos šaltinių teigimu, D. Riggsas pasinaudojo Kanadoje išduotu sertifikatu vietoje panaikintos amerikietiškos licencijos tam, kad atliktų parodomąjį skrydį Kinijoje.