Pasak TATENA vadovo Rafaelio Grossi, agentūros inspektoriai lankysis Chmelnyckio, Rivnės ir Pietų Ukrainos atominėse jėgainėse bei Černobylyje.

TATENA šiuo metu jau palaiko nuolatinį buvimą Zaporižios atominėje elektrinėje.

„Nuo pat karo Ukrainoje pradžios TATENA daro viską, ką gali, kad padėtų išvengti branduolinės nelaimės, galinčios lemti rimtus padarinius visuomenės sveikatai ir aplinkai, – sakoma R. Grossi pranešime. – Nors pasaulis daugiausiai dėmesio skiria pavojingai saugumo padėčiai Zaporižios atominėje elektrinėje, turime nepamiršti ir kitų kariaujančioje šalyje esančių branduolinių objektų.“

Pasak R. Grossi, Zaporižios AE šiuo metu gauna išorinį elektros tiekimą, kuris padeda palaikyti svarbiausias saugumo funkcijas. Šis objektas pastaruoju metu nebe taip intensyviai apšaudomas, kaip anksčiau. „Tačiau mūsų patirtis rodo, kad visa tai gali bet kuriuo metu pasikeisti ir staiga pakrypti pavojinga linkme. Dabar ne laikas atsipalaiduoti“, – pabrėžė TATENA vadovas.

R. Grossi teigimu, jo vadovaujama agentūra būgštauja dėl sprendimų priėmimo procesų šioje elektrinėje, kurių kontrolę perėmė Rusija. „Ukrainiečiai darbuotojai atlieka svarbiausias užduotis jusdami nuolatinį spaudimą. Tai gali neigiamai paveikti branduolinę saugą ir padidinti branduolinės nelaimės riziką. Tai turi liautis“, – pridūrė R. Grossi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją