„Deja, kiekvienų [belaisvių] mainų metu matome, kad Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) neveiklumas privedė prie to, kad mūsų karo belaisviai ir civiliai įkaitai kasdien buvo kankinami badu ir elektros šoku“, – prezidento pareiškime teigia Ukrainos žmogaus teisių komisaras Dmytro Lubinecas.

Jis taip pat pridūrė, kad organizacija nesilaiko savo mandato lankyti nelaisvėje laikomus karius ir civilius karinio konflikto zonoje.

Liepos mėnesį po smūgių Kremliaus pajėgų kontroliuojamam Donecko srityje Olenivkoje esančiam kalėjimui žuvo dešimtys ukrainiečių karo belaisvių.

Po šių įvykių Maskva pareiškė, kad Ukraina esą smogė šiai įstaigai, siekdama atgrasyti savo karius, jeigu šie svarstytų pasiduoti. Tuo metu Kyjivas kaltina Rusiją įvykdžius „karo nusikaltimą“ ir subombardavus vietą, kurioje buvo laikomi belaisviai, siekiant nuslėpti jų kankinimus ir žudymus.

Jungtinės Tautos įspėjo, kad įstaigoje likusių asmenų sanitarinės sąlygos yra siaubingos, o daugelis karo belaisvių, kaip pranešama, serga infekcinėmis ligomis, įskaitant hepatitą A ir tuberkuliozę.

Kyjivas ne kartą prašė TRKK komandos, kad ši apsilankytų rusų kontroliuojamame kalėjime Olenivkoje.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas teigė, kad „Ukraina tikisi ir reikalauja iš TRKK tinkamo apsisprendimo gauti prieigą prie ukrainiečių kailinių Olenivkoje“.

„Mes nematome, kad TRKK stengiasi apsaugoti mūsų kalinius“, – antradienį pridūrė A. Jermakas.

TRKK naujienų agentūrai AFP teigė, kad supranta Kyjivo nusivylimą.

„Žinome, kad už to slypi šeimų kančia dėl nežinios apie savo artimųjų likimą“, – sakė TRKK atstovas.

„Pakartojame, kad niekada nesustosime reikalauti prieigos prie visų karo belaisvių, kol galėsime juos pamatyti kelis kartus, kur jie yra laikomi“, – pridūrė jis.

Praeitą savaitę TRKK atstovas spaudai Ewanas Watsonas teigė, kad Raudonasis Kryžius nori apsilankyti Olenivkoje, bet, pirmiausiai, dar reikia palaukti, kol bus suteiktas leidimas ir saugumo garantijos, kurios užtikrins, kad komandai negresia joks pavojus.

„Mes esame nusivylę dėl to, kad neturime prieigos prie visų karo belaisvių, laikomų tarptautiniame ginkluotame konflikte tarp Rusijos ir Ukrainos“, – pridūrė E. Watsonas.

„Galėjome aplankyti šimtus karo belaisvių iš abiejų pusių, bet yra dar tūkstančiai tų, kurių mums nepavyko pamatyti, ir mes esame susirūpinę dėl jų likimo“, – penktadienį žurnalistams teigė jis.

TRKK paragino suteikti „skubią ir netrukdomą prieigą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją