Bet, kaip rašo priceonomics.com, JAV Nacionalinio ekonomikos biuro tyrimas pateikia kitokius duomenis, bent jau apie Amerikos turtingiausiuosius.

Forbes“ 400 turtingiausiųjų sąraše – turtingiausi amerikiečiai, grafike taip pat nurodomas narių turto šaltinis.

Volstritas ir Silicio slėnis – magnatės, iš jų daugiausia praturtėjusių amerikiečių. Žiniasklaidos imperijos sudaro 10 proc. „Forbes 400“ sąrašo. „Wal-Mart“ savininkė Waltonų šeima užima keturias iš dešimties pirmųjų vietų.
"Forbes 400" turtingiausiųjų turto šaltiniai, "American Economic Review" duomenys

"Forbes 400" turtingiausiųjų turto šaltiniai, "American Economic Review" duomenys

Per pastaruosius 30 metų finansų ir technologijų įmonės tapo dominuojančiu pajamų šaltiniu, mažmeninės prekybos ir restoranų sektorius kilo lėčiau, sumažėjo nekilnojamojo turto ar energijos įmonių magnatų.

Duomenys imti iš tyrimo „Šeima, išsilavinimas ir turtingiausių amerikiečių turto šaltiniai 1982 – 2012“. Tyrimo autoriai – Stevenas Kaplanas iš Čikagos universiteto ir Joshua Rauhas iš Stanfordo universiteto teigia, jog gausėja praturtėjusių iš technologijų ir finansų pramonės. Pavyzdys – technologijų magnatai Markas Zuckerbergas ir Sergejus Brinas.

Technologijų kompanijų savininkų padaugėjo nuo 7,3 proc. 1982 m. iki 17,8 proc. 2011 m.

Per pastaruosius 30 metų pagilėjo skirtumai tarp pajamų dydžio, turtingiausieji toliau turtėja ir kelia aukščiausiosios klasės kartelę.

Na o su „Forbes 400“ sąrašo nariais yra kitaip.

S. Kaplano ir J. Rauho teigimu, Amerikos turtingiausieji jau nebėra Rockefelleriai ir Carnegy. Per tiriamąjį laikotarpį „Forbes 400“ sąrašo narių, kurie tapo pirmais turtuoliais savo giminėje, padaugėjo nuo 40 proc. iki 69 proc. 1982 m. 60 proc. sąrašo narių buvo gimę turtingose šeimose, 2011 m. tokių buvo tik 32 proc.

Jau toli gražu nebūtina gimti turtingoje šeimoje norint tapti Amerikos turtuolių klubo nariu. Vis dar svarbi sąlyga – gimti viduriniojoje klasėje ir baigti koledžą. „Forbes 400“ sąraše asmenų be universitetinio išsilavinimo sumažėjo nuo 17 proc. iki 5 proc., o gimusiųjų neturtingose šeimose skaičius išliko toks pat – 20 proc.

Amerikos turtingiausiųjų sąraše vis svarbesni tampa gabumai ir asmeninės savybės, bet svarbia sąlyga išlieka išsilavinimas.