Diplomatas publikacijoje kritikavo, anot jo, „silpnus“ argumentus prieš Ukrainos narystę Aljanse. D. Kuleba straipsnyje išdėstė priežastis, dėl kurių NATO turėtų priimti Ukrainą į savo gretas.

Ministro teigimu, Ukraina pademonstravo, kad yra „daugiau nei pasiruošusi“ tapti Aljanso dalimi ir turi „daug ką pasiūlyti“. D. Kuleba nurodė, kad Ukrainos stojimo klausimu NATO valstybėms narėms stinga politinės valios.

Pasak pareigūno, Kyjivui yra tekę išgirsti daugybę argumentų prieš Ukrainos narystę Aljanse – viename jų tvirtinama, kad tai kelia Rusijos provokavimo riziką, nes Ukraina su šia šalimi turi bendrą sieną. D. Kuleba sakė manantis, kad tokie tvirtinimai dabar atrodo juokingi.

„Kol rašau šias eilutes, Kyjive aidi oro pavojaus signalas, o Rusija tęsia jau kelis mėnesius trunkantį Bachmuto puolimą... tad visiems argumentuojantiems, kad Ukrainos priėmimas į NATO provokuotų Rusiją, turiu paprastą atsaką: jūs rimtai?“ – teigė D. Kuleba. Pasak jo, tai, kad šis argumentas nėra įtikinamas, įrodo anksčiau šį mėnesį jau įvykusi NATO plėtra, į Aljansą priėmus su Rusija besiribojančią Suomiją.

Ukrainos URM vadovas straipsnyje taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad nuo 2014 m. jo šalyje stebimas didėjantis pritarimas stojimui į NATO. Ministras pažymėjo, kad Ukrainoje šiuo klausimu nebeliko anksčiau fiksuoto regioninio pasidalijimo.

Nors D. Kuleba liaupsino visą Ukrainai per dabartinį Rusijos sukeltą karą suteiktą NATO paramą, diplomatas teigė, kad Aljansas taiko pernelyg atsargią strategiją, kurios padariniai gali būti rimti.

„Gera žinia yra ta, kad kiekvienas naujas argumentas yra vis silpnesnis. Bloga žinia – kad nuolatinės pastangos juos paneigti švaisto brangų laiką žmonių saugumo sąskaita. Ukrainai reikia NATO, o NATO reikia Ukrainos“, – akcentavo D. Kuleba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją