Tai „Telegram“ kanale pranešė Krymo totorių tautos Medžliso pirmininkas Refatas Čubarovas, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Ką tik Ukrainos prezidentas įteikė Mustafai Agai, kuriam suteiktas Ukrainos didvyrio vardas, aukščiausias Ukrainos valstybės įvertinimas, Aukso žvaigždės ordiną“, – rašoma pranešime.

„Ukrinform“ primena, kad lapkričio 13 d. sukanka 80 metų visame pasaulyje žinomam žmogaus teisių gynėjui, ilgamečiam sovietinių lagerių politiniam kaliniui, nepriklausomos Ukrainos valstybiniam ir politiniam veikėjui, III-IX šaukimų Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatui, Krymo totorių tautos Medžliso pirmininkui 1991–2013 metais, Krymo totorių tautos lyderiui Mustafai Džemilevui.

M. Džemilevas gimė 1943 metų lapkričio 13 d. Kryme vokiečių okupacijos laikotarpiu. Atėjus sovietų kariuomenei, 1944 metų gegužės 18 d. kartu su visa Krymo totorių tauta mažiau nei šešių mėnesių Mustafa ir jo šeima sovietų valdžios buvo ištremti į Uzbekistaną.

Dar jaunystėje M. Džemilevas įsijungė į Krymo totorių nacionalinį judėjimą, kurio nariai kovojo už savo tautos teisę grįžti į tėvynę – Krymą.

1969 metais jis buvo vienas iš Žmogaus teisių gynimo Sovietų Sąjungoje iniciatyvinės grupės, kuri tapo pirmąja nepriklausoma pilietine organizacija SSRS, įkūrėjų. Vėliau 11 iš 15 jos narių buvo suimti ir nuteisti įvairiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

M. Džemilevas yra Krymo totorių vienybės ir jos grįžimo į gimtąją žemę simbolis. Jis paskyrė savo gyvenimą kovai su sistema ir už tai kalėjime praleido 15 metų.

Rusijai okupavus Krymą, M. Džemilevas ir toliau gina savo tautos teises.

Kremliaus režimas uždraudė jam atvykti į Krymą iki 2034 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją