Už jį balsavo 85 parlamentarai, praneša unian.net, remdamasis Krymo parlamento informacija.

Įstatymų leidėjai taip pat paskelbė, kad visa Ukrainos valstybės nuosavybė Kryme bus nacionalizuota.

„Krymo Respublika kreipiasi į Jungtines Tautas ir visas pasaulio šalis, prašydama pripažinti ją nepriklausoma valstybe“, – sakoma dokumente, kurį patvirtino Krymo parlamentas kitą dieną po to, kai šio regiono gyventojai referendume triuškinama dauguma nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.


„Krymo Respublika ... kreipiasi į Rusijos Federaciją, siūlydama priimti Krymo Respubliką į Rusijos Federaciją kaip naują Rusijos Federacijos subjektą, turintį respublikos statusą“, – sakoma Krymo parlamento pareiškime.

Krymo autonominės respublikos Aukščiausioji Rada nusprendė:

1. Paskelbti Krymą nepriklausoma suverenia respublika – Krymo Respublika, kurioje išskirtinis statusas suteikiamas Sevastopolio miestui. Krymo Respublika ketina kurti santykius su kitomis valstybėmis, remdamasi lygybės, taikos, geranoriškos kaimynystės ir kitais visuotinai pripažįstamais politinio, ekonominio ir kultūrinio bendradarbiavimo tarp šalių principais.

Krymo Respublika kreipiasi į Jungtinių Tautų Organizaciją, į visas pasaulio valstybes kviesdama pripažinti nepriklausomą valstybę, sukurtą Krymo tautų.

2. Nuo tos dienos, kai įsigalioja šis Nutarimas, Krymo Respublikos teritorijoje nebegalioja Ukrainos įstatymai, nevykdomi Ukrainos Aukščiausiosios Rados ir kitų Ukrainos valstybinių institucijų sprendimai, priimti po 2014 m. vasario 21 d.

Ukrainos įstatymai, išskyrus priede nurodytą pirmą punktą, taikomi Krymo Respublikos teritorijoje iki atitinkamų Krymo Respublikos norminių aktų.


3. Krymo teritorijoje nutraukiama Ukrainos valstybinių institucijų veikla, jų įgaliojimai, nuosavybė ir piniginės priemonės pereina Krymo Respublikos valstybinėms institucijoms, įsteigtoms Krymo Respublikos Vyriausybės.

4. Siekiant apsaugoti piliečių ir ekonominės veiklos subjektų teises ir laisves, Ukrainos teismai Krymo Respublikos teritorijoje toliau funkcionuos, tačiau jų sprendimai dėl Ukrainos įstatymų taikymo Krymo teritorijoje neturi prieštarauti šiam Nutarimui.

Aukščiausiosios teismų institucijos Krymo teritorijoje yra atitinkami apeliaciniai teismai, esantys Krymo Respublikos teritorijoje ir išskirtinio statuso mieste Sevastopolyje.

5. Visos įstaigos, įmonės ir kitos organizacijos, įsteigtos Ukrainos ar jai dalyvaujant Krymo teritorijoje, tampa įstaigomis, įmonėmis ir kitomis organizacijomis, įsteigtomis Krymo Respublikos.

6. Ukrainos valstybinė nuosavybė, Nutarimo priėmimo dieną esanti Krymo Respublikos teritorijoje, yra Krymo Respublikos nuosavybė.

7. Ukrainos profesinių sąjungų ir kitų visuomeninių organizacijų nuosavybė, šio Nutarimo priėmimo dieną esanti Krymo Respublikos teritorijoje, yra atitinkamų organizacijų padalinių, esančių Krymo Respublikoje, nuosavybė, o jei tokių nėra – Krymo Respublikos valstybinė nuosavybė.

8. Krymo Respublika, Krymo autonominės respublikos Aukščiausios Rados asmeniu kreipiasi į Rusijos Federaciją su pasiūlymu priimti Krymo Respubliką į Rusijos Federacijos sudėtį, kaip naują Rusijos Federacijos subjektą su respublikos statusu.

9. Šis nutarimas įsigalioja jo priėmimo dieną.

Primename, jog neteisėtame visuotiniame Krymo referendume kovo 16 d. buvo pateikti du klausimai: 1. Ar esate už Krymo susijungimą su Rusiją Rusijos Federacijos subjekto teisėmis? 2. Ar esate už 1992 m. Krymo Respublikos Konstitucijos atkūrimą ir už Krymo, kaip Ukrainos dalies, statusą?“

Referendume dalyvavo ir Sevastopolio gyventojai, kuris prisijungimo prie Rusijos atveju gali gauti atskiro federacijos subjekto statusą. Už Krymo prisijungimą prie Rusijos Federacijos „balsavo“ 96,77 proc. Krymo autonominės respublikos gyventojų ir 95,6 proc. Sevastopolio gyventojų.

Buvusio Krymo totorių medžliso vadovo Mustafos Džemiliovo teigimu, 99 proc. Krymo totorių referendume nedalyvavo. Jei kas ir ėjo į rinkimų apylinkes, tai buvo pavieniai atvejai.

Kovo 17 d. Krymo Aukščiausioji Rada suformuluos oficialų kreipimąsi dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos, po pietų Krymo parlamento delegacija išskris į Rusiją.

O. Turčynovas paskelbė dalinę mobilizaciją

Ukrainos laikinasis prezidentas ir Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas pirmadienį paskelbė pasirašęs įsaką dėl dalinės karinės mobilizacijos.

„Pasirašiau įsaką dėl dalinės mobilizacijos“, – S.Turčynovas pirmadienio rytą sakė per Ukrainos parlamento plenarinę sesiją.

Valstybės vadovas pažymėjo, kad šį žingsnį atliko dėl padėties, susiklosčiusios Krymo autonominėje respublikoje.

Aukščiausioje Radoje taip pat buvo užregistruotas teisės aktas, kuriame siūloma pritarti prezidento dekretui dėl dalinės mobilizacijos.

Prie to teisęs akto pridėtame aiškinamajame rašte sakoma, kad sprendimas dėl dalinės mobilizacijos buvo priimtas dėl „paaštrėjusios socialinės politinės padėties Krymo pusiasalyje“.

Dalinė mobilizacija bus vykdoma visuose Ukrainos regionuose ir sostinėje Kijeve. Kryme ir Sevastopolio mieste bus mobilizuoti savanoriai, įskaitant tuos, kurie ateis į karinius komisariatus ir karinius dalinius.

Mobilizacija skelbiama 45 dienoms nuo prezidento įsako įsigaliojimo.

C. Ashton: ES turėtų pasiųsti stiprų signalą Rusijai

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovė Catherine Ashton pirmadienį sakė, kad Europai reikia pasiųsti „stipriausius įmanomus signalus“ Rusijai, kai europiečiai spręs, ar įvesti sankcijas dėl Krymo.

„Mes bandome pasiųsti stipriausius įmanomus signalus Rusijai, signalą bandant užtikrinti, kad jie (rusai) suprastų situacijos rimtumą ... (po) vadinamojo referendumo (Kryme)“, – sakė C.Ashton prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje.

Ministrai turi susitarti dėl „tikslinių“ sankcijų Rusijos ar prorusiškiems Ukrainos lyderiams. Tarp tų sankcijų gali būti suvaržymai dėl vizų ir turto įšaldymas.

„Dar kartą raginu Rusiją susitikti su Ukrainos lyderiais ir pradėti dialogą su jais, ir bandyti kuo greičiau judėti deeskalavimo link“, – sakė C.Ashton ir pridūrė, jog kol kas nematė „jokių įrodymų“, kad tai vyktų.

„Ukraina nori gerų santykių su Rusija, kaip ir ES, ir likusi pasaulio dalis“, – pažymėjo C.Ashton.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1421)