Kremlius pirmadienį gyrė JAV prezidento Joe Bideno patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake‘o Sullivano pasiūlymą pradėti pokalbius be išankstinių sąlygų ir pavadino tai „svarbiu ir teigiamu pareiškimu“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas Maskvoje sakė: „Tikimės, kad jį (pareiškimą) sustiprins žingsniai diplomatiniais kanalais. O tada jau bus galima vertinti pasiūlytus dialogo variantus“.

Vasarį Rusija pareiškė stabdanti savo dalyvavimą vadinamojoje „New Start“ sutartyje dėl branduolinio ginklo arsenalo mažinimo. Kalbėdamas apie galimą derybų dėl branduolinių ginklų kontrolės atnaujinimą, D. Peskovas teigė: „Rusija lieka atvira dialogui. Laikome jį labai svarbiu. Tačiau pradžioje turime suprasti, kaip šis pasiūlymas bus suformuluotas“. Rusija ir JAV turi daugiausiai branduolinių ginklų pasaulyje.

Sustabdžiusi savo dalyvavimą „New Start“ sutartyje, Rusija pareiškė, kad toliau ketina laikytis nusiginklavimo sutartyje numatytų ribojimų.

Tačiau Rusija esą dėl JAV sankcijų negali kontroliuoti JAV karinių bazių. Todėl šalis neleidžia ir savo arsenalo kontrolės. Kontrolės yra svarbi susitarimo dalis.

„New Start“ yra paskutinioji likusi nusiginklavimo sutartis tarp abiejų branduolinių valstybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją