Rusijos diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai „Reuters“ rugsėjo 23 d. sakė, kad Maskva įžvelgia didėjančią tikimybę pasiekti tarptautinį susitarimą dėl kovos su terorizmu Sirijoje ir užbaigti jau penkerius metus tebesitęsiančią krizę.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ praneša, kad V. Putino pasirinkta veiksmų kryptis skirta tam, kad JAV vyriausybė ir šios šalies sąjungininkės sutiktų koordinuoti savo veiksmus, nukreiptus prieš „Islamo valstybę“, su Rusija, Iranu ir Sirijos kariuomene. Ši naujienų agentūra remiasi Kremliui artimo šaltinio ir Rusijos gynybos ministerijos patarėjų pateikta informacija.

„Rusija tikisi, kad blaivus protas nugalės ir B. Obama paspaus ištiestą V. Putino ranką“, - patikino Artimųjų Rytų specialistė iš Kremliui patarimus dalijančio Strateginių tyrimų instituto Jelena Suponina. „Tačiau V. Putinas veiks bet kuriuo atveju, net jei tai ir neįvyktų“, - pridūrė ji.

Šaltinio teigimu, V. Putino siūlyme išdėstytas raginimas imtis jungtinių karinių veiksmų, kuriuos lydėtų politinio B. al Assado režimo pakeitimas, o juk būtent toks ir yra esminis JAV reikalavimas. Pranešama, kad šis Rusijos siūlymas jau yra pateiktas JAV.

Vis dėlto vienas iš šaltinių teigia, kad V. Putiną suerzino JAV nenoras atvirai atsakyti į siūlymą, todėl jis yra pasirengęs imtis veiksmų Sirijoje vienas, jei nepavyks susitarti.

DELFI primena, kad Rusija dislokavo Sirijoje 28 kovos lėktuvus, pirmadienį pranešė amerikiečių pareigūnai, patvirtindami, kad Maskva toliau stiprina savo pajėgas karo krečiamoje šalyje.

Vašingtonas pastarosiomis savaitėmis reiškė vis didesnį susirūpinimą dėl Rusijos paramos Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, įspėdamas, kad teikdama karinę paramą Damasko režimui, ji trukdo pastangoms pasiekti taiką. Ekspertai sako, kad toks pajėgų telkimas yra tikėtina karinių veiksmų preliudija.

Aerodrome vakarinėje Latakijos provincijoje yra 28 naikintuvai ir bombonešiai, naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Praėjusią savaitę pasirodė informacija, jog Rusija į Siriją siunčia karinius dalinius. Tai parodo, kad Maskva šioje srityje gali turėti didelių planų, sako saugumo ekspertai. Praėjusį pirmadienį skelbta, kad Rusija pasiuntė artilerijos sistemų ir septynis tankus į vieną Sirijos oro pajėgų bazę, toliau stiprindama savo pajėgas toje karo krečiamoje šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (774)