Du buvę euroskeptikų grupės Europe of Freedom and Direct Democracy (EFDD) darbuotojai, sutikę kalbėti su „Guardian“ korespondentu garantuojant jiems anonimiškumą, sakė, kad grupės vyresnysis pareigūnas, iš Maltos kilęs Kevinas Ellulas Bonicis, turėjo ryšių su Rusijos ambasada.

K. E. Bonicis bent jau iki 2015 m. priklausė nedidelei komandai, dirbusiai EFDD sekretoriato administracijoje. EFDD neatsakė, koks šiuo metu yra jo statusas.

Keli šaltiniai teigė, kad tuo metu K. E. Bonicis buvo artimai susijęs su buvusiu Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) vadovu N. Farage‘u, kuris padedamas pagrindinių sekretoriato darbuotojų vadovavo EFDD – dešiniosios pakraipos euroskeptikų grupei, kuriai priklauso 45 europarlamentarai.

Dviejų buvusių parlamentarų teigimu, 2015 m. birželį vyriausiasis N. Farage‘o patarėjas Michaelas McManusas (dirbęs EFDD) jiems pareiškė, kad K. E. Bonicis dažnai lankėsi Rusijos ambasadoje ir turėjo ryšių su jos darbuotojais.

„2015 m. birželį man sakė, kad šis džentelmenas turėjo ryšių su Rusijos ambasada Briuselyje ir kad kas kartą grįždavo iš Rusijos ambasados su krūva propagandos (leidinių)“, – sakė buvęs darbuotojas.

K. E. Bonicis neatsakė „Guardian“ korespondento klausimus.

K. E. Bonicis laisvai kalba rusiškai, o praėjusio amžiaus devintą dešimtmetį mokėsi buvusioje Sovietų Sąjungoje, rašoma jo paties išleistoje biografinėje esė.

Priešingai nei dauguma konservatorių JK, kurių požiūris į Rusiją tradiciškai yra griežtas, buvęs UKIP vadovas (N. Farage‘as) nuolat liaupsindavo Vladimirą Putiną, o kartą pareiškė, kad V. Putinas – lyderis, kuriuo jis labiausiai žavisi.

N. Farage‘as turėjo ryšių ir su JAV kongresmenu Dana Rohrabacheriu iš Kalifornijos, kurį, kaip neseniai rašyta leidinyje „New York Times“, Kremlius laikė tokiu vertingu žvalgybos šaltiniu, kad netgi davė jam operatyvinį pseudonimą.

N. Farage‘o artimi ryšiai su Kremliui palankiais veikėjais pirmą kartą išaiškėjo 2014 m. pabaigoje, kai buvo pateiktas skundas dėl K. E. Bonicio veiksmų.

Tų metų gruodį K. E. Bonicis neturėdamas leidimo įdėjo kelis šimtus knygų į europarlamentarų dėžutes korespondencijai, parodė vėliau atliktas Europos Parlamento (EP) Saugumo tarnybos tyrimas.

Nigelas Farage'as

Knyga anglų kalba vadinosi „Raudonoji Dalia“, tai buvo skandalingą Lietuvos prezidentės, kuri prieš kelias savaites buvo pavadinusi Rusiją teroristine valstybe, biografijos versiją pateikianti knyga.
EP tyrė incidentą, gavęs Lietuvos europarlamentaro Antano Guogos skundą.

2015 m. konfidencialioje EP Saugumo tarnybos ataskaitoje, kurią gavo „Guardian“, rašoma, kad tyrimo metu nustatyta – knygas „Raudonoji Dalia“ į europarlamentarų dėžutes sudėjo K. E. Bonicis (dirbęs EFDD sekretoriate) ir dar trys vyrai. Tie trys vyrai įėjo į parlamentą kartu su K. E. Boniciu. Vienas iš jų buvo rusas, antras – Maskvoje gimęs Lenkijos pilietis. Ketvirtojo tapatybė nebuvo nustatyta.

Kaip suprato „Guardian“, EP nesiėmė tolimesnių veiksmų.

EFDD pranešime rašė, kad tuo metu nepritarė ir nerėmė knygų platinimo ir kad šiuo klausimu buvo atliktas tyrimas.

K. E. Bonicio žmona, kuri yra EP euroskeptikų frakcijos narė ir artimai dirba su Marine Le Pen, neigia, kad jos vyras buvo susijęs su minėtų knygų dalinimu.

Nėra įrodymų, kad N. Farage‘as žinojo apie N. E. Bonicio ryšius su Rusijos ambasada ar ką nors žinojo apie knygą „Raudonoji Dalia“.
EFDD neatsakė į klausimus, kiek laiko jis dirbo grupėje ir ar tebedirba joje.

Kaip rašyta 2015 m. „Bloomberg“ išspausdintoje ataskaitoje, EFDD pareiškė, jog skandalingos istorijos su knygų dalinimu kaltininkas surastas, tačiau jo pavardė nenurodyta.

Du anonimai EFDD darbuotojai, bendravę su „Guardian“, teigė manantys, kad K. E. Bonicis dirbo grupės „YouTube“ kanale, kai jie dirbo Briuselyje 2016 m. pabaigoje.

N. Farage‘o atstovas spaudai Londone neatsakė į klausimus apie K. E. Bonicį.

K. E. Bonicio žmona Sharon sakė „Guardian“ korespondentui: „Mano vyras – privatumą saugantis žmogus, jis nebendrauja su žurnalistais.“ Ji gavo kelis elektroninius laiškus su klausimais, tačiau neatsakė į juos.

Konservatyvus respublikonas D. Rohrabacheris neigė turėjęs ryšių su rusais. N. Farage‘o atstovas nesutiko atsakyti į klausimus apie jų santykius.