Tai naujausi procesiniai veiksmai prieš jį karo nusikaltimų byloje.

Naujienų agentūros AFP reporteris matė, kaip R. Haradinajas ėjo iš specialiojo Hagos teismo Kosovui posėdžio. Drauge su juo per posėdį buvo apklaustas ir jo buvusios Kosovo išvadavimo armijos (KLA) atstovas Jakupas Krasniqi.

R. Haradinajas buvo apklaustas kaip įtariamasis.

„Įvykdėme savo teisinę prievolę pagal galiojančius įstatymus“, – žurnalistams sakė J. Krasniqi. Jis nenurodė, ar pats buvo apklaustas kaip įtariamasis, ar kaip liudininkas.

51 metų R. Haradinajas iškviestas į teismą praėjusią savaitę atsistatydinimo iš premjero posto.

2015 metais įsteigtas Kosovo specialusis teismas tiria įtariamus KLA nusikaltimus prieš etninius serbus, romus ir albanų politinius oponentus per 1998–1999 metų Kosovo karą ir po jo.

R. Haradinają jau du kartus dėl karo nusikaltimų teisė ir išteisino kitas Jungtinių Tautų tribunolas buvusiai Jugoslavijai.

„Visuomet reaguodavau į nacionalinius ir tarptautinius įstatymus, [bet]... taip pat turiu orumo“, – sausio mėnesį AFP sakė R. Haradinajas.

R. Haradinajus anksčiau buvo albanų partizanų, 1998–1999 metais Kosovo vakaruose kovojusių už etninių albanų dominuojamo Kosovo nepriklausomybę nuo Serbijos, vadas. Per šį konfliktą žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių, įskaitant 11 tūkst. albanų, kol galiausiai NATO bombardavimų misija privertė Belgradą išvesti savo pajėgas iš Kosovo.

Stebėtojai Kosove sako, kad R. Haradinają galima patraukti atsakomybėn už tai, kad jis neužkirto kelio savo vadovaujamų KLA narių nusikaltimams.

„Laisvės kovotojai visuomet daro tai, kas teisinga ir teisėta“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė R. Haradinajas.