Apie 1,9 mln. balsavimo teisę turinčių piliečių pradėjo rinkti 120 įstatymų leidėjų šioje Balkanų valstybėje, 2008 metais paskelbusioje nepriklausomybę nuo Serbijos.

Balsavimas surengtas liepą atsistatydinus ministrui pirmininkui, sulaukusiam Hagoje įsikūrusio teismo prašymo jį apklausti dėl nusikaltimų prieš etninius serbus per 1998–1999 metų karą šalyje ir po jo.

Nė viena politinė partija veikiausiai neužsitikrins absoliučios daugumos parlamente, o praeityje kildavo sunkumų formuojant koalicines vyriausybes. Serbų mažumai parlamente garantuojamos 10 vietų, dar 10 priklauso kitoms mažumoms.

Naujajai valdžiai teks ieškoti būdų atnaujinti ES palaikomas derybas su Serbija, siekiant normalizuoti dvišalius ryšius, taip pat mažinti net 25 proc. viršijantį nedarbo lygį Kosove ir pažaboti organizuotą nusikalstamumą bei korupciją.

Centro dešinės Aljansui už Kosovo ateitį priklausantis dabartinis premjeras Ramushas Haradinajas, kuris buvo apklaustas teisme Hagoje, bet kaltinimų nesulaukė, siekia perrinkimo.

Jam iššūkį metė centro dešinės Kovoso demokratinės lygos kandidatė Vjosa Osmani, besitikinti tapti pirmąja premjere moterimi, centro kairės Kosovo demokratinei partijai priklausantis Kadri Veseli, Albinas Kurti iš centro kairės Apsisprendimo judėjimo. Pastaroji politinė jėga yra liūdnai pagarsėjusi savo provokacinėmis akcijomis, tokiomis kaip ašarinių dujų paskleidimas parlamente protestuojant prieš susitarimus su Serbija.

Kosovo, buvusios Serbijos provincijos, nepriklausomybės nepripažįsta Belgradas ir kai kurios kitos šalys, įskaitant Serbijos sąjungininkę Rusiją.

1998–1999 metais etninių albanų sukilėliai kovojo už Kosovo nepriklausomybę nuo Serbijos. Per šį konfliktą žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, kol galiausiai NATO bombardavimų misija privertė Belgradą išvesti savo pajėgas iš Kosovo.

Sekmadienį maždaug 1 000 balsavimo centrų vykstančius rinkimus prižiūri keli šimtai tarptautinių ir tūkstančiai vietinių stebėtojų.

Centrinės rinkimų komisijos vadovė Valdete Daka balsavo viena iš pirmųjų ir ragino tėvynainius taip pat dalyvauti rinkimuose.