Praėjusį vidurnaktį prasidėjusios paliaubos tarp Nacionalinės išvadavimo armijos (ELN – Ejercito de Liberacion Nacional) sukilėlių ir vyriausybės pajėgų galios iki sausio 9 dienos.

Šios paliaubos yra svarbiausias pasiekimas nuo taikos derybų vasarį Ekvadoro sostinėje Kite tarp sukilėlių ir Kolumbijos prezidento Juano Manuelio Santoso vyriausybės, siekiant užbaigti ilgiausią ginkluotą konfliktą abiejuose Amerikos žemynuose.

„Pradedant nuo šios akimirkos, kaip sakė mūsų vadas Nicolas Rodriguezas, ELN visiškai laikysis dvišalių paliaubų“, – sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ šios sukilėlių grupuotės tuoj po vidurnakčio paskelbtame pareiškime.

Didžiausia Kolumbijos sukilėlių grupuotė FARC rugpjūtį oficialiai užbaigė savo istorinį nusiginklavimą, numatytą pagal sukilėlių taikos susitarimą su vyriausybe ir prižiūrimą Jungtinių Tautų.

FARC ir ELN susiformavo 1964-aisiais per valstiečių sukilimą dėl teisių į žemę. Tais pačiais metais prasidėjęs pilietinis karas nusinešė 260 tūkst. gyvybių, 7 mln. gyventojų privertė palikti savo namus, dar 60 tūkst. žmonių dingo.

Į konfliktą įsitraukė kelios kairiųjų sukilėlių grupuotės ir dešiniojo sparno partizanai. Smurtą šalyje, kuri yra didžiausia kokaino gamintoja pasaulyje, kurstė ir narkotikų kontrabandininkų karteliai.