Musulmonių moterų teisių aktyvistės tvirtina, kad Indijoje tokios trumpalaikės santuokos pagal kontraktą yra nelegalios ir islame draudžiamos, tačiau jos vis labiau plinta pietiniame Indijos mieste Haidarabade, kur turtingi užsieniečiai, vietos agentai ir vyriausybės paskirti musulmonų dvasininkai naudojasi šiame mieste gyvenančių musulmonų šeimų skurdu, rašo „The Telegraph“.

Šios problemos mastą atskleidė viena iš aukų, Nausheen Tobassum. Praėjusį mėnesį ji pabėgo iš savo namų, kai tėvai prievarta ją ištekino už vidutinio amžiaus sudaniečio, kuris už keturių savaičių santuoką sumokėjo maždaug 4,8 tūkst. litų atitinkančią sumą.

Policijai mergina pasakojo, kad jos teta nuvedė ją į viešbutį, kur ji ir dar trys paauglės buvo supažindintos su vienu Sudano naftos bendrovės vadovu. Jaunikis, 44 metų Usama Ibrahimas Mohammedas, Chartume turintis žmoną ir du vaikus, vėliau atvyko į jų šeimos namus, kur dvasininkas surengė santuokos ceremoniją.

Anot inspektoriaus Vijay Kumaro, merginos tetai Mumtaz Begum jaunikis sumokėjęs 100 tūkst. rupijų (apie 4,8 tūkst. litų). Savo ruožtu teta 70 tūkst. rupijų atidavė merginos tėvams, 5 tūkst. rupijų – dvasininkui, dar 5 tūkst. rupijų – urdu kalbos vertėjui, o likusius 20 tūkst. pasiliko sau. Santuokos liudijimas buvo išduotas kartu su „talaknama“, numatančia skyrybų sąlygas jaunikio atostogų pabaigoje.

„Kitą dieną jis atėjo į merginos namus ir pasiūlė jai pasimylėti, bet ji atsisakė. Ji dar labai jauna, o sudanietis buvo vyresnis net už jos tėvą“, - pasakojo inspektorius.

Jos tėvai jaunikį patikino, kad jie pasistengs įkalbėti dukrą neprieštarauti, ir jai pareiškė, kad ją nubaus, jeigu ji nesutiksianti turėti lytinių santykių. Tačiau mergina pabėgo iš ankštų vieno kambario namų Haiderabado Mogulpurio rajone ir buvo išgelbėta policijos patrulio. Policija sulaikė jaunikį, aukos tetą ir dvasininką bei paskelbė arešto orderį merginos tėvams - Nausheen tebėra nepilnametė ir pagal Indijos įstatymus gali tekėti tik sulaukusi 18 metų. Jos tėvai šiuo metu slapstosi, bet jiems bus pateikti kaltinimai surengus vaiko vestuves, pažeminus moters kuklumą ir dalyvavus nusikalstamam sąmoksle.

Inspektorius V. Kumaras sakė, kad mieste sudaroma dešimtys panašių trumpalaikių santuokų. Jo teigimu, sulaikytas sudanietis atvyko į Haiderabadą, kai vienas jo draugas Chartume pasigyrė per savo ankstesnį vizitą turėjęs „40 dienų žmoną“.

„Jei koks nors sudanietis užsimano sekso, Sudane jam tenka mokėti triskart daugiau, nes ten kur kas mažiau merginų, arba jam reikia vesti antrąją žmoną. Indijoje merginas galima nusipirkti pigiau, be to, jos yra gražesnės. Net jei jie pasilieka tik kelioms dienoms, jie sudaro tokio tipo santuokas dėl sekso“, - pasakojo jis.

Anot V. Kumaro, tokie turistai renkasi santuoką, nes islame prostitucija draudžiama. Skurdžiai gyvenančios šeimos sutinka su tokiais kontraktais, nes jos augina ne vieną dukterį ir neišgali joms visoms iškelti normalių vestuvių.

Tačiau po virtinės vieno mėnesio santuokų jie sukaupia pinigų tikrosioms vestuvėms.

Shiraz Amina Khan iš Haiderabado Moterų ir vaikų gerovės draugijos sakė, kad šiame mieste kiekvieną mėnesį sudaroma iki 15 trumpalaikių santuokų ir kad šis skaičius auga.

„Jie vyksta į Haiderabadą, nes čia dauguma šeimų gyvena vargingai. Sudaryti trumpalaikes santuokas už pinigus ryžtasi nuo 30 iki 40 proc. tokių šeimų. Šią tendenciją reikia sustabdyti“, - sakė ji.

Nausheen Tobassum, šiuo metu gyvenanti valstybiniuose mergaičių namuose, per interviu sakė parašiusi pareiškimą policijai, kad apsaugotų kitas merginas.

„Nežinojau, kas manęs laukia, ir iš to nežinojimo sutikau. Jie mane vertė. Jie suklastojo mano gimimo liudijim ir nurodė jame klaidingą gimimo datą. Liudijimas rodė, kad man 24 metai. Jie išnaudoja merginas – tai paskatino mane kreiptis į policiją. Man prireikė daug drąsos, kad apskųsčiau policijai savo tėvus. Nenoriu grįžti namo, bijau“, - pasakojo ji.