Milžiniška Kumtoro kasykla yra stambiausias šios Vidurio Azijos valstybės užsienio investicijomis finansuojamas projektas ir sudaro maždaug dešimtadalį ekonomikos.

Šį objektą anksčiau valdė „Centerra Gold“, tačiau Kirgizijos valdžia kasyklą netikėtai perėmė, o Toronto vertybinių popierių biržos prekybos sąraše esančiai bendrovei teko kreiptis į tarptautinį teismą.

Kirgizijos parlamentas, automatiškai tvirtinantis vyriausybės sprendimus, anksčiau šį mėnesį priėmė įstatymą, leidusį vykdomajai valdžiai laikinai perimti kasyklos kontrolę ir paskirti „išorinę vadovybę“, kad būtų galima spręsti ekologijos ir saugumo klausimus.

Pirmadienį šalies saugumo tarnyba pranešė sulaikiusi populiarų buvusį vyriausybės vadovą O. Babanovą tiriant galimą korupciją Kumtoro projekto „įvairiuose etapuose“.

51 metų O. Babanovas ėjo premjero pareigas 2011–2012 metais.

„Centerra“ šį mėnesį pareiškė „nebekontroliuojanti Kumtoro kasyklos ir nebegalinti užtikrinti kasyklos darbuotojų ar veiklos saugumo“, teisėsaugai gegužės 15–16 dienomis patekus į kasyklos teritoriją ir atlikus kratas kanadiečių kompanijos biuruose Biškeke.

Įtampa kilo valstybinei komisijai pareiškus, kad Kirgizija reikalauja iš „Centerra“ sumokėti daugiau nei 4 mlrd. dolerių (3,2 mlrd. eurų) kompensaciją už žalą aplinkai ir nesumokėtus mokesčius. Pati kompanija neigia padariusi kokių nors nusižengimų.

Biškekas vėliau paskyrė savąją kasyklos vadovybę, tačiau prezidentas Sadyras Žaparovas praėjusią savaitę pareiškė, jog vyriausybė neatmeta galimybės pasiekti susitarimą su „Centerra“.

Būdamas opozicijos politikas S. Žaparovas vadovavo nesėkmingoms pastangoms nacionalizuoti kasyklą tiek per parlamentą, tiek spaudimu gatvėse, kur jis organizavo kelis mitingus prieš „Centerra“.

Jis atėjo į valdžią spalį, kilus politinei krizei. Tuomet jis savo šalininkų buvo išvaduotas iš kalėjimo, kur atlikinėjo bausmę už „įkaitų paėmimą“.

S. Žaparovas visuomet tvirtino jis iš tikrųjų buvo nuteistas už savo priešinimąsi „Centerra“ veiklai.

O. Babanovas buvo vienas pagrindinių S. Žaparovo varžovų pernai vykstant kovai dėl valdžios, privertusiai tuometį prezidentą Soronbajų Žejenbekovą atsistatydinti ir suteikusiai S. Žaparovui galimybę tapti lyderiu.

Šį mėnesį „Centerra“ pranešė, kad bendrovė apskundė Biškeko veiksmus tarptautiniam arbitražui, siekdama apginti savo pelningo projekto turtą.

Tai jau trečias kartas, kai abi šalys suremia ietis tarptautiniuose teismuose.

Du ankstesni ginčai buvo išspręsti pasiekus naujus susitarimus dėl pajamų iš kasyklos veiklos paskirstymo.