Virusologo ir imunologo profesoriaus George Gao nuomonė prieštarauja Kinijos vyriausybės nuomonei, kuri atmeta bet kokias prielaidas, kad virusas galėjo nutekėti iš Uhanio laboratorijos.

Buvęs Kinijos ligų kontrolės centro (CDC) vadovas Gao sakė BBC „Radio 4“ tinklalaidei „Fever: The Hunt for COVID‘s origin“ („Karštinė: COVID kilmės paieškos“): „Visada galima įtarti bet ką. Tai yra mokslas. Negalima nieko atmesti“.

Gao dabar yra Kinijos nacionalinio gamtos mokslų fondo viceprezidentas, pernai pasitraukęs iš CDC, kur atliko svarbų vaidmenį reaguojant į pandemiją ir stengiantis nustatyti, kaip ji prasidėjo.
Kinijos ambasada Jungtinėje Karalystėje sakė BBC: „Vadinamasis „nutekėjimas iš laboratorijos“ yra melas, kurį sukūrė antikiniškos jėgos. Jis yra politiškai motyvuotas ir neturi jokio mokslinio pagrindo“.

Teorija, kad virusas atsitiktinai nutekėjo iš laboratorijos, atsinaujino vasario mėnesį, kai JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius pareiškė, kad „greičiausiai“ būtent iš ten jis ir kilo, nors JAV žvalgybos agentūros šiuo klausimu neturi vieningos nuomonės.
BBC praneša, kad, daugelio mokslininkų manymu, daugybė įrodymų liudija, jog labiausiai tikėtina natūrali viruso kilmė, t. y. virusas išplito nuo gyvūnų tarp žmonių.

Dar viena prielaida – kad virusu užsikrėtė asmuo, dalyvavęs tyrimuose, kuriais buvo siekiama geriau suprasti iš gamtos kylančių virusų grėsmę.

Uhanyje yra įsikūręs virusologijos institutas (Wuhan Institute of Virology, WIV), viena iš geriausių Kinijos nacionalinių laboratorijų, kuri, kaip žinoma, daugelį metų tyrinėjo koronavirusus.

Profesorius Gao BBC sakė, kad buvo atliktas tam tikras formalus WIV tyrimas ir „tą laboratoriją dukart patikrino šios srities ekspertai“.
Pareiškęs, kad nematė rezultatų, bet „girdėjo“, kad laboratorija buvo pripažinta visiškai švaria, Gao pridūrė: „Manau, kad jų išvada yra ta, jog laboratorija laikosi visų protokolų. Jie nenustatė jokių pažeidimų“.

Uhanio Huanano jūros gėrybių turgus ir šalia jo esančios ligoninės buvo pagrindiniai objektai, kur pandemijos pradžioje buvo ieškoma galimo viruso išplitimo paaiškinimo.

Pasaulio sveikatos organizacija, atlikusi COVID kilmės tyrimą, teigė, kad „labai mažai tikėtina“, jog virusas nutekėjo iš laboratorijos.
Kinijos vyriausybė atmetė planus dėl antrojo tyrimo etapo, apimančio Uhanio rajono laboratorijų auditą, priduriama podkaste.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)