Nors vyriausieji pajėgų vadai konfidencialioje aplinkoje tokį Kinijos kariuomenės, oficialiai –Liaudies išlaisvinimo armijos, žingsnį pavadino provokuojančiu ir priešišku veiksmu, Gynybos departamentas vienareikšmiškai patvirtino, kad tokio pobūdžio incidentas neturėjo jokios įtakos Australijos ir JAV pajėgų karinėms pratyboms.

Šiandien Kinijos valstybinio laikraščio „Global Times“ redakcijos skiltyje Australijos žiniasklaidos reakcija į informaciją apie žvalgybos laivą buvo apibūdinta kaip neadekvati ir perdėta.

„JAV laivybos laisvei ir operacijoms Pietų Kinijos jūroje nedviprasmiškai pritariantys Australijos žiniasklaidos kanalai ėmė reikšti nuogąstavimus ir priešiškumą dėl Kinijos žvalgybos laivo, esą, staiga atsiradusio Australijos teritorijai gretimuose vandenyse“, – rašoma laikraštyje.

„Kinijos žvalgybos laivų būvimas greta Australijos teritorinės jūros yra tikrai nereikšmingas, palyginti su JAV karo laivų dislokavimu per 12 jūrmylių nuo Kinijai priklausančių Nanšos ir Paraselio salų“, – pabrėžiama publikacijoje.

Laikraščio „Global Times“ redakcijos straipsnyje taip pat užsimenama, kad operacijų, panašių į pastarąjį Kinijos veiksmą, kai netoli Australijos buvo dislokuotas „Dongdiao“ klasės žvalgybos laivas „Type 815“, ateityje gali būti ir daugiau.

„Kadangi JAV ir jų sąjungininkių pajėgos nuolat patruliuoja Pietų Kinijos jūroje, Kinijos jūrų laivynas ir žvalgybos laivai taip pat pradedami dislokuoti Vakarams svarbiuose vandenyse“, – rašoma laikraštyje.

„Liaudies išlaisvinimo armijos pareiga – užtikrinti Kinijos nacionalinį saugumą. Atėjo metas imtis naujų šios misijos įgyvendinimo būdų“, – tvirtinama leidinyje.